Find din julepynt i naturen

På søndag er det 1. december. Begynd julen med en tur ud i naturen. Statens skove er et skatkammer af julegrønt, som kan skabe hygge og stemning derhjemme.

Mos, bær, kogler og grangrene fra væltede træer og grene, der ligger på jorden. I statens skove er der ekstra gode muligheder for at samle ind til en hyggelig juledekoration. Og så kan man oven i købet få masser af frisk luft og motion imens.

Tre kreative juleting, du kan lave med pynt fra naturen: 

  • Kogler og mos: Findes rundt omkring i nåleskove, hvor de store træer smider deres kogler. Når koglerne tørres, vil de åbne sig og kommet til at ligne pindsvin. Vil man undgå dette, kan de pakkes stramt ind i gazebind eller lignende. På den måde får man en fin, glat kogle, som kan bruges i adventskransen eller juledekorationen.

  • Løv og blade: Har man lyst til at lave sit eget julekort, kan man gå på jagt efter bregneblade i skovbunden. Bladene er stadig grønne og har den helt særlige egenskab, at de kommer til at ligne et juletræ, når de lægges i pres. Det gøres nemt ved at lægge bladet på et stykke karton, dække det med husholdningsfilm og finde en stak gamle bøger at lægge ovenpå. Når bladet er tørret, er det bare at finde farveblyanterne og kreativiteten frem, og så har du din egen unikke julehilsen.

  • Grene og kviste: En klassiker er at snitte trænisser ud af grene og kviste. Skær en frisk gren på størrelse med en tommelfinger af f.eks. et ahorntræ. I den ene ende saves grene så skråt som muligt, så man ender op på en oval overflade. Herpå kan du med tusch male nissens ansigt og ikke mindst nissehuen. Er du lidt ekstra kreativ kan du bruge lidt vat som skæg. I den anden ende skæres grenen, så nissen står helt fladt. Har nissen problemer med at holde sig oprejst, kan man lime en mønt eller spændeskive på bunden som fod.

Regler for indsamling af julepynt i naturen:

  • Du må gerne indsamle i statens skove og andre naturområder.  Du kan kende statens skove på de røde pæle med styrelsens logo ved indgangene til skovene. I private skove gælder der andre regler.

  • I statens naturområder må du samle grene, kviste, kogler, mos og løv, der ligger på skovbunden til privat brug, dvs. højst en bæreposefuld. Og du må også gerne skære eller klippe grene og kviste af løvtræer, der er over 10 m. høje.       
          
  • Du må gerne klippe grene af væltede træer - både løv og nål. Det gælder dog ikke i bevoksninger, hvor der laves pyntegrønt (nordmansgran og lignede til julepynt). Her må man hverken indsamle eller klippe grene og kviste