Gå på jagt efter frø til nye træer

Tag familien med i den nærliggende statslige skov i efterårsferien og saml frø, der kan blive til nye ege og bøge i haven.

Lige nu vrimler skoven med frø fra eg og bøg - også kaldet agern og bog - og mange steder er der så mange frø, at træernes grene hænger tungt mod jorden.

- Tørken og det varme vejr sidste år har fået træerne til at bugne med frø i år. Enkelte frø er så heldige at blive til nye træer i skoven, mens hovedparten rådner op i skovbunden eller bliver spist af skovens dyr. Derfor sker der ikke noget ved, at man samler lidt frø til eget brug. Alle er derfor velkomne til at tage en håndfuld frø med hjem fra skovturen og plante deres eget ege- eller bøgetræ, siger Bendt Egede Andersen, skovrider i Naturstyrelsen.

Man må gerne tage frøene med hjem i sin egen have, men i naturområderne er det ofte fuglene, der sørger for at sprede frøene naturligt. Nogle steder med lidt hjælp:

Naturstyrelsen opsatte for et par år siden frøkasser i en række nye statslige skove i Vesthimmerland for at få skovskader og drosler til at sprede eg, bøg, rønnebær og hyld og skabe en mere naturlig og varieret skov. Fuglene gemmer en del af frøene som vinterforråd, men enkelte depoter bliver glemt og bliver til nye små træer.

- Fuglenes spredning af frø har vist sig at være overraskende effektivt. Tilmed giver det et flot og naturligt skovbillede, da træer og buske vokser frem tilfældigt i skovbunden. Forsøget viser også, at det ikke kræver en masse viden og dyrt udstyr at få træer til at vokse. Alle kan gøre som fuglene og plante et frø, der lægger i jorden vinteren over og spirer til foråret, siger Bendt Egede Andersen.

I statens skove, som du kan kende på de røde pæle med Naturstyrelsens logo, må du samle frø overalt hele døgnet rundt til eget forbrug. Der gælder andre regler i de private skove. 

Trin-for-trin guide: Fra frø til træ

Gå en tur i løvskoven, hvor der langs vejene eller i skovbunden er mange frø. Nogle bog (små trekanter) kan godt være tomme, men prøv at dele nogle stykker, så kan man fornemme, at de tykkeste af dem har et hvid spireklar nød indeni. Agern (runde ovale) er sunde, hvis de er grønne/brune og glatte i overfladen.

  1. Så frøene ud med det samme. Ryd noget havejord for græs og andre planter. Så frøene med en dybde på cirka 2-4 cm. og lidt afstand imellem frøene. Alternativt i en urtepotte, som skal stå udenfor, så den får kulde, vand og lys.
  2. Giv planten lidt vand, når det bliver forår og sommer. Jorden må hverken blive for tør eller for våd.
  3. Se hvad der sker og væbn dig med tålmodighed.  Bog spirer allerede til foråret, agern kan godt tage et år mere.   
  4. Når planten har vokset sig større, kan den flyttes eller plantes ud, hvor du gerne vil have et stort flot træ. Husk at eg og bøg bliver meget store, så de skal have godt med plads omkring sig.