Fortidens historier skal få flere ud i naturen i Silkeborg

16-12-2020

Nordea-fonden støtter et nyt projekt i Silkeborg med 3,6 mio. kr., der kobler bevægelse i naturen med formidling af historie. Det skal give endnu flere lyst til at komme ud i naturen – især dem, der endnu ikke bruger naturen til at få pulsen op. Projektet er et samarbejde mellem Museum Silkeborg, Naturstyrelsen, Silkeborg Kommune og en lang række frivillige foreninger.

Rekonstruktioner, lyttestationer, skilte og podwalks langs Hærvejen, bl.a. ved Tollundmandens fundsted og langs Trækstien ved de mange stenalderbopladser, guidede kajakture på Gudenåen og mountainbiketure i Vesterskoven forbi de mange spændende fortidsminder.

Det er nogle få eksempler på, hvordan borgere og gæster i Silkeborg i de kommende år kan gå på opdagelse i fortidens historier midt ude i naturen.

- Silkeborg Kommune er fyldt med spændende fortidsminder og spor efter fortidens mennesker, men det er nok de færreste, der kender til dem. Ved at få formidlet de her fascinerende historier, får vi mulighed for at lægge et ekstra lag til outdooroplevelsen og forhåbentligt også trække endnu flere folk ud i naturen, fortæller Nina Helt Nielsen, forskningschef på Museum Silkeborg.

Nordea-fonden støtter med 3,64 mio. kr. og har særligt vægtet en sammenhængende kultur- og naturformidling i museum og landskab.

- Projektet vil motivere flere til at komme ud i det fri og opleve Silkeborgområdets herlig –og særlighed - lige midt i Hærvejsforløbet. Det stærke engagement og samarbejde mellem organisationer og foreninger vil sikre at kulturhistorie, natur og friluftsliv går op i en højere enhed til glæde for områdets beboere og besøgende, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Udover en lang række events og arrangementer, kommer projektet til at bestå af en særudstilling på Museum Silkeborg og nye, permanente formidlingstiltag og interaktive installationer i naturen.

- Outdoor og kulturhistorie er to af Silkeborgs stærkeste sider. Vi er omgivet af fantastisk natur, der også gemmer på mange spændende historier om fortidens mennesker. Derfor giver det rigtig god mening, at vi kobler de to sammen for at skabe nye oplevelser, siger Johan Brødsgaard, formand for Kultur- og fritidsudvalget i Silkeborg Kommune.

Skal inspirere nye til at komme ud i naturen i Danmarks Outdoor Hovedstad

At komme ud i naturen er både godt for den fysiske og mentale sundhed. 75% af befolkningen oplever, at friluftslivet øger livskvaliteten og 80% oplever, at aktiviteter i naturen forbedrer deres fysiske form og helbred. Det viser bl.a. en undersøgelse foretaget af Friluftsrådet i 2017.

- Vi skal give dem, der normalt ikke kommer så meget udenfor nogle rigtig gode grunde til at komme ud i naturen. Vi vil samtidig meget gerne være med til at vise kulturhistorien frem, mens vi sørger for, at vi tager hensyn til naturen. Det er samarbejdet og formidlingen i projektet med til at sikre, siger skovrider Søren Hald fra Naturstyrelsen.

Planlægningen af de mange forskellige tiltag er allerede i gang. Udstilling, events, arrangementer og permanente formidlingstiltag i naturen vil kunne opleves i det kommende år.

 

Yderligere information: 

Søren Hald
Skovrider
Obfuscated Email
+45 22 88 99 90

Find en en guide til den nærmeste naturperle

Hent inspiration til udflugter i Naturstyrelsens naturguider.

Se alle naturguiderne

Ud i naturen

Cykelruter, shelters og meget mere på udinaturen.dk – Danmarks guide til natur- og friluftsoplevelser.

Gå til udinaturen.dk

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.