Prøv noget nyt: Hold jul eller nytår i naturen

Vi har fået smag for at sove i det fri - også når der skal pakkes gaver op, og årets sidste dag skal fejres. Flere lejrpladser end normalt er booket den 24. og 31. december, men der er stadig masser af plads til at overnatte i statens naturområder.

Lejrplads med shelter ved Lodbjerg Fyr i Nationalpark Thy

Skal anden eller torsken tilberedes over bål i år? Det tyder på, at flere har planlagt at danse om et rigtigt træ eller hoppe ind i det nye år langt væk fra byens lys.

Flere end normalt har nemlig booket en lejrplads i naturen juleaften og især nytårsaften, viser en ny opgørelse fra Naturstyrelsen.

- Mange flere mennesker har i 2020 fået øjnene op for alle de eventyr, der ligger og venter i naturen. Og tænk bare på alle de gode minder en jule- eller nytårsaften med udsigt til stjerner kan give. Naturen er et oplagt coronavenligt alternativ til at mødes indendørs i juleferien. Og så er der jo også ekstra god mulighed for at holde øje med et eller flere rensdyr, der måske pludselig løber hen over himlen, siger Jes Aagaard, naturvejleder i Naturstyrelsen.

Selvom flere end normalt har booket en lejrplads på to af årets mest traditionsbundne dage, er der stadig mere end rigeligt plads til slå sit telt op eller nyde en nat i shelter eller hængekøje på de statslige naturområder i juleferien. I de statslige naturområder er der mere end 250 små primitive lejrpladser og 275 skove med fri teltning, hvor man bare kan møde op først-til-mølle uden at booke først.

Hvis man synes, at temperaturerne er lidt for lave til at sove i naturen, kan man også finde bålpladser og madpakkehuse over hele landet, hvor man kan nyde en medbragt frokost eller nyde en kop varm julegløgg rundt om bålet i juleferien.

Statens skove og naturområder er åbne i hele Danmark døgnet rundt, men det er som altid vigtigt, at du følger myndighedernes krav og anvisninger til, hvordan du beskytter dig selv og andre imod coronasmitte. Husk at holde afstand og undgå at samles mere end højst 10 personer. Hold dig opdateret på coronasmitte.dk.

Fakta: Antal bookinger af lejrpladser i statens naturområder
Tal for 2020 er trukket den 10/12 2020.

Juleaften 24. december:
2018:8 bookninger – 31 personer
2019: 12 bookninger – 97 personer
2020: 14 bookninger – 109 personer

Nytårsaften 31. december:
2018: 40 bookninger - -253 personer
2019: 35 bookninger – 243 personer
2020: 43 bookninger – 373 personer

God stil i naturen

  • Hold afstand til andre – find et andet sted, hvis der er mange mennesker.
  • Gør naturen og de andre besøgende en tjeneste og tag dit affald med hjem.
  • Tænd aldrig ild i skovbunden. Lav kun bål på de etablerede bålpladser
  • Husk, at hunden altid skal være i snor af hensyn til andre besøgende og de vilde dyr.

Gå julesulet væk
Brug juleferien på en gåtur. Vi har samlet og beskrevet 100 af de smukkeste og mest spændende vandreture i hele Danmark med inspiration og praktiske tips fra lokale naturvejledere. Langt de fleste ture starter ved offentlige parkeringspladser og kan klares på en time eller to.