Ud i naturen: Fem ting der gør en forskel

02-07-2020

Der kommer til at være rigtig mange mennesker i den danske natur denne sommer. Derfor sætter Friluftsrådet, Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen sammen fokus på, hvordan vi alle sammen kan gøre oplevelserne i naturen lidt bedre for hinanden.

Der ligger som altid et væld af oplevelser og venter i vores fælles natur, og denne sommer skal vi dele den med rigtig mange andre mennesker.

Der er plads til os alle, hvis blot vi tænker os om og tager hensyn til hinanden og naturen.

Derfor er Naturstyrelsen gået sammen med Friluftsrådet og Miljøstyrelsen om at skabe kampagnen Flink af Natur, der giver gode råd til god opførsel i vores fælles natur.

Fem ting der gør en forskel:

1. Husk dit affald
Vidste du, at det tager op til to år at bryde et ispapir ned? Eller at det tager op til fem år at nedbryde et cigaretskod og op imod 500 år at nedbryde en øldåse? Affald i naturen er et stort problem for både naturen - og en kæmpe gene for de mennesker, der ønsker at benytte naturen. Løsningen er relativt enkelt: Husk dit affald - og tag gerne andres med, hvis du kan.

2. Hold din hund i snor og samler hømhøm'er op
Der er stor forskel på folks oplevelse af mødet med en hund i naturen, alt efter om hunden er i snor eller ej. 91 procent af befolkningen er ikke bange for at møde en hund i snor. Er hunden derimod uden snor, angiver 23 procent, at de er meget eller en del bange, og 41 procent er lidt bange.

3. Tænd kun bål på officielle bålpladser, og der hvor du må på stranden
Bål er fantastisk - intet mindre! Men der gælder en række regler for, hvor du må tænde bål, og dem skal du sætte dig ind i og følge, når du laver bål i vores fælles natur.
Find etablerede bålpladser i statens naturområder udinaturen.dk

4. Gør plads til andre - og send et smil til dem, du møder på din vej
VI kommer til at være mange mennesker i den danske natur denne sommer - og vi har alle forskellige måder at benytte naturen på. Så gør plads til de andre. Følger vi alle sammen reglerne er der også plads til os alle. Sender vi også et smil, når vi krydser andres vej kan vi undgå langt de fleste konflikter.

5. Tag hensyn til naturens planter og dyr
Lad være med at brække grene af levende træer, når du skal tænde bål. Lad være med at stikke pinde i myretuer. Tag hensyn til naturen - til både planter og dyreliv. Jo mere, vi ved om naturen, jo bedre kan vi passe vi på den, når vi bruger den.

Så er du flink af natur!

Hele sommeren vil der blive delt ud af gode råd, information om regler og inspiration til nye oplevelser i naturen på flinkafnatur.dk