Opdateret med resultat af tælling 1.7.20.
Overdrevene på Møns Klint huser ikke mindre end 18 forskellige orkidéarter. En af dem er noget helt specielt. I Jydelejet vokser Danmarks største bestand af den purpurrøde horndrager.
For år tilbage var der kun ganske få eksemplarer af horndrager tilbage, og arten var i risiko for at forsvinde helt fra Danmark. Med målrettet indsats i de statslige naturområder er der nu en fin bestand af den sjældne orkidé.
- Naturen kalder på handling, hvis vi skal vende den naturkrise, vi står midt i. Her i Jydelejet har vi en succeshistorie, hvor tilbagegang er vendt til fremgang. Jeg har ladet mig fortælle, at man i 1987 kun fandt én eneste horndrager i Jydelejet. Derfor er det også en fantastisk positiv udvikling, at den sjældne art igen har bredt sig. Det skal vi have meget mere af. Regeringen har lige indgået aftaler om blandt andet både mindst 6.000 ha mere urørt skov og de to første naturnationalparker i Danmark, siger miljøminister Lea Wermelin.
Horndrageren er afhængig af luft og lys omkring sig. Den trives på den næringsfattige jord lige oven på kalken i Jydelejet på Østmøn i en særlig balance med en række underjordiske svampe.
Hvert efterår hjælper et hold af frivillige Naturstyrelsen med at fjerne træer og buske ved en traditionsrig naturplejedag i Jydelejet i samarbejde med bl.a. den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening.
Her bliver der også slået med le og fjernet hø, så området er klar til endnu et seværdigt blomsterhav sommeren efter.
Lad blomsterne stå
Juni og juli er højsæson for blomstring af orkideer, og Jydelejet besøges årligt af flere end 100.000 mennesker.
- Der har desværre været flere tilfælde i år, hvor folk har gravet sjældne blomster op i naturen. Det er selvfølgelig helt uacceptabelt. Brug sommeren på at nyde synet af blomsterne i deres naturlige omgivelser. Tag en botanikbog med på tur og lær navnene på nogle af vores fantastiske arter. På den måde kan generationer efter os også opleve et blomstrende hav af orkideer og de insekter og fugle, der følger med, når vi som her sikrer levesteder for sjældne og sårbare arter i store sammenhængende naturområder, siger miljøminister Lea Wermelin.
For at følge udviklingen i bestanden tæller Naturstyrelsen hvert år alle blomstrende eksemplarer.
Optællingen af orkideerne sker i et fast tællefelt, hvor horndrageren vokser. Her tælles samtlige eksemplarer. På den måde har man kunnet følge udviklingen i bestanden år for år. Når tællefeltet er optalt, tæller man samtlige eksemplarer uden for tællefeltet. På den måde kan man også følge med i, om bestanden breder sig.
Miljøministeren deltog tirsdag i årets tælling af den sjældne orkidé horndrager i Jydelejet.
Opdatering 1.7.2020: Ny rekord
Årets tælling viste 2613 horndragere i Jydelejet. Det er flere eksemplarer end rekordåret 2015, hvor der blev talt over 2000 horndragere.
Fakta: Horndragere i Jydelejet
- Horndrager er talrig i Jydelejet og huser Danmarks største bestand. Enkelte individer er også fundet få andre steder i landet.
- I 1987 var der kun én blomstrende horndrager i Jydelejet, og planten var ved at uddø. Dengang blev der sat massivt ind med rydning af opvækst, og allerede to år efter var der 82 blomstrende individer.
- Siden er det gået fremad, og de senere år har antallet ligget på omkring 1000 – 2000 blomstrende individer.
- 2015 var et rekordår, hvor der blev talt over 2000 individer.
- Tørken i 2018 var hård ved horndrageren, hvor optællingen viste under 1000.
- Ved seneste optælling i 2019 blev der talt 1331 horndragere i Jydelejet.
- Det er forbudt over hele landet at opgrave vilde planter i naturområder.
- På Høje Møn er al plukning af vilde planter, herunder også orkideerne, også forbudt.
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Rune Gleerup, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf. 91 33 47 66, e-mail: rugle@mfvm.dk
Skovrider Claus Jespersen, Naturstyrelsen Storstrøm, tlf. 22 49 65 75, e-mail: cje@nst.dk
Opdatering 1.7.2020