Vi bruger naturen mere under coronakrisen

Hver fjerde har besøgt et naturområde, de ikke har besøgt før, og vi opholder os mere i naturen. Det viser både en ny rundspørge og tal fra tællere i statslige naturområder. Fra miljøminister Lea Wermelin og Friluftsrådet lyder en fælles opfordring om at tage ud i naturen og opsøge de mindre besøgte naturperler.

Mens meget andet holder lukket, så er naturen åben for os alle. 

Og mange danskere har brugt naturen mere, end de plejer i den seneste tid. Det giver danskerne i hvert fald selv udtryk for i en ny rundspørge, som Friluftsrådet har fået foretaget af Kantar Gallup. Den viser, at hver fjerde har besøgt et naturområde, de ikke har besøgt før coronakrisen. 34 procent har opholdt sig mere i naturen, mens syv procent har opholdt sig mindre i naturen under krisen. Det er særligt unge mellem 18 og 35 år, der bruger naturen mere. 

Den øgede brug af naturen kan også aflæses på besøgstællere i de statslige naturområder. F.eks. er der i naturområderne omkring større byer registreret mellem 70 og 160 procent flere besøgende fra 15. marts til 1. maj i forhold til samme periode sidste år. Til gengæld er der registreret færre besøgende i naturområder langt fra byerne. 

- Naturen er vores fælles åndehul i en svær tid. Jeg er glad for, at mange finder ud til skove og kyster. Alle er velkomne i den statsejede natur, og jeg vil opfordre til, at de, der har muligheden, finder alternativer til de meget kendte og besøgte naturområder. Der er masser af små perler derude, og jo mere vi spreder os, jo nemmere er det for alle at holde den nødvendige afstand, siger miljøminister Lea Wermelin. 

Sommer i naturen

Miljøministerens opfordring bakkes op af Friluftsrådet, der er paraplyorganisation for 82 friluftsorganisationer. Her håber formand Niels-Christian Levin Hansen, at danskerne vil holde fast i lysten til at udforske naturen endnu mere fremover, f.eks. i den kommende sommerferie.

- Coronakrisen har åbnet manges øjne for, hvad friluftsliv kan. I år vil mange af os holde sommerferie på en anden måde, end vi plejer, og der har de danske naturområder masser at byde på. Fra organisationernes side vil vi gøre vores til at gøre opmærksom på de mange muligheder, der er derude, siger Niels-Christian Levin Hansen.   

Fakta: Flere bruger naturen

Kantar Gallup har for Friluftsrådet spurgt 1.019 personer om deres brug af naturen.
Se undersøgelsen her: www.friluftsraadet.dk/fakta 

Naturstyrelsen har tællere i udvalgte naturområder. Her en række eksempler på besøgstal fra 15. marts – 1. maj 2020 sammenlignet med samme periode sidste år:

  • Naturpark Amager: Besøgstallet er steget med 70-160%
  • Hareskov ved Værløse. Besøgstallet er steget med 90 %
  • Svinkløv Plantage: Besøgstallet er faldet med 65 %

Ny i naturen: 3 gode råd til din tur

  • Hold afstand til andre – find et andet sted, hvis der er mange mennesker.
  • Husk, at hunden altid skal være i snor af hensyn til andre besøgende og de vilde dyr – lige nu har mange dyr unger.
  • Gør naturen og de andre besøgende en tjeneste og tag dit affald med hjem.

Fakta: Tre gode steder at starte turen

Vil du ud i naturen, så er her tre hjemmesider med masser af inspiration til, hvor du kan tage hen og hvad du kan lave:

  • Voresnatur.dk: På hjemmesiden voresnatur.dk er der masser af inspiration at hente til oplevelser i naturen på egen hånd. Find opskrifter på vild mad, tips til at sejle i kajak og meget mere.
  • Udinaturen.dk: På udinaturen.dk kan du finde et samlet kort over vandreruter, bålsteder, skove med fri teltning parkeringspladser og meget mere.
  • NST.dk/naturguider: På Naturstyrelsens hjemmeside kan du finde digitale guider med deltaljerede beskrivelser og tips til over 200 statslige naturområder. 

Yderligere oplysninger:

Miljø- og Fødevareministeriet: Presserådgiver Peter Kondrup Maul, tlf. 51 71 63 20, e-mail: petkm@mfvm.dk
Friluftsrådet: Kommunikationschef Astrid Bjørg Mortensen, tlf. 24 65 62 30, e-mail: abm@friluftsraadet.dk