Bornholmere og eventyrlystne vandrere fra ind- og udland kan godt begynde at snøre vandrestøvlerne. I dag indvies den 67 km lange vandresti Højlyngsstien officielt. Stien går tværs over Bornholm, og på vejen passerer stien nogle af klippeøens største naturattraktioner, herunder Hammerknuden, Slotslyngen, Rutsker Højlyng, Rø Plantage, Almindingen, Ølene og Paradisbakkerne.
Inden sommerferien afsatte regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet næsten 20 mio. kr. til indsatser, der skulle give danskerne en god sommer i den danske natur. Højlyngsstien udspringer af den aftale.
- Naturen er for alle, og vi skal gøre det nemt at få del i den mentale medicin, som naturen giver os. Her er gode, sammenhængende stier afgørende for, at vi kan komme ud og opleve vores spændende natur. Højlyngsstien går på tværs af bisoner og borgruiner. Shelterpladser og strande. Rokkesten og urørt skov. Det er et af de konkrete resultater af sommerpakken og er det perfekte eksempel på et tiltag, der rækker langt ud over sommeren, siger miljøminister Lea Wermelin.
Højlyngsstien bliver til glæde for både de rutinerede langdistancevandrere og de, som blot ønsker at gå sig en kortere tur i noget af Bornholms smukkeste natur.
Sammensæt din egen vandretur
Højlyngsstien kommer til at starte og slutte ved Kyststien, den 120 km lange markerede vandrerute langs hele den bornholmske kyst, og dermed bliver der nu mulighed for at sammensætte meget lange, sammenhængende vandreture på Bornholm.
- Med Højlyngsstien får Bornholm en ny vandrerute gennem nogle af vores mest oplevelsesrige landskaber og naturområder. Den nye vandrerute tværs over øen kan tiltrække vandrere fra nær og fjern hele året. Stien forbinder en stor del af de statslige og kommunale naturområder på Bornholm, som nu bliver meget nemmere at opleve i sin helhed. Ruten vil både styrke Bornholm som vandredestination og trække flere bornholmerne ud for at nyde naturen, siger borgmester Winni Grosbøll, Bornholms Regionskommune.
Højlyngsstien giver også gode muligheder for at sammensætte kortere dagsture, da den forbinder mange af øens eksisterende, markerede vandreruter. På den måde kan stien også nå at gavne vandreturismen i efteråret.
Fakta: Sommer i naturen 2020
Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet afsatte inden sommerferien 19,2 mio. kr. til indsatser, der skulle sikre gode oplevelser i den danske natur og hjælpe de mange besøgende med at sprede sig mest muligt i naturen. Højlyngsstien udspringer heraf.
Som et led i sommeraftalen har over 200 km vandreruter og veje bl.a. fået et løft i de statslige naturområder, ligesom formidlingen af den 80 km lange Vestkyststi fra Agger til Bulbjerg i Thy er blevet styrket.
Fakta: Højlyngsstien
Stiens 67 km forløber primært på grusveje og trampestier. Uden for Bornholms Regionskommunes og Naturstyrelsens arealer vil stiens forløb de fleste steder følge cykelvejene, og her vil der være nogle strækninger med asfalt. I Paradisbakkerne og Povlsker Plantage følger stien eksisterende vandreruter. Højlyngsstien passerer mange af Bornholms største attraktioner, bl.a. Opalsøen, Hammershus, Rokkestenen, Rytterknægten, Ekkodalen og Bisonskoven.
Der er gode muligheder for at overnatte primitivt undervejs langs stien, både i shelters, på primitive lejrpladser og i skovområder med fri teltning. Der er også en del toiletter og vandposter på ruten.
Højlyngsstien indgår i projektet Bornholms Grønne Bølge, som skal styrke den rekreative og naturmæssige sammenhæng i Bornholms indland fra Hammerknuden i nord til Dueodde i syd. Projektet er planlagt i et samarbejde mellem Bornholms Regionskommune, Naturstyrelsen Bornholm, Bornholms Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening Bornholm og Destination Bornholm. Nordea-fonden har tidligere støttet Bornholms Regionskommune med midler til gennemførelsen af et forprojekt, der blandt andet pegede på etableringen af Højlyngsstien som et højt prioriteret mål i Bornholms Grønne Bølge. Etableringen sker i et partnerskab mellem Bornholms Regionskommune og Naturstyrelsen.
Se kort over Højlyngsstien på udinaturen.dk
Find vandreruter i hele landet på www.udinaturen.dk
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Mette Hindkjær Madsen, tlf. 21 45 96 05, e-mail: mehin@mfvm.dk
Skovrider Søren Friese, Naturstyrelsen, tlf. 30 94 62 37, e-mail: sfr@nst.dk