Så er det nu: Her kan du opleve kronhjortenes parringsbrøl

Krondyrene er i brunst, og du kan opleve de prægtige dyr flere steder på statens naturområder – nu også fra en ny udsigtsplatform ved Grærup Langsø i Vestjylland. Husk at bevæge dig forsigtigt og hold respektfuld afstand.

Det går ikke stille for sig, når brunstsæsonen går i gang hos Danmarks største landlevende pattedyr - kronhjorten. Her handler det for hjortene om at brøle så højt og kraftfuldt, at det tiltrækker hundyrene og skræmmer eventuelle rivaler væk.

Man kan høre de dybe brøl flere kilometer væk, og der er derfor rig mulighed for en intens naturoplevelse. Af og til kan man også høre den specielle lyd af gevirer, der støder sammen, hvis kampen om hunnernes gunst fører til direkte kontakt mellem hjortene.

Et af de bedste steder, hvor man kan opleve dette fantastiske scenarie, er ved Grærup Langsø i Kærgård Plantage. Her har Naturstyrelsen henover sommeren opsat en ny udsigtsplatform på en klittop vest for søen, der giver frit udsyn til parringsakten.

Brunst er den perfekte slankekur
Hinderne er kun i brunst i ét enkelt døgn. Derfor forsøger kronhjortene at parre sig med hinderne så mange gange i løbet af det ene døgn som muligt. Samtidig kan andre hinder komme i brunst, så det tager hårdt på kræfterne, når kronhjorten samtidig skal holde rivaliserende hjorte væk. Brunsthjorten taber sig meget i brunstperioden – 15-20 kg er ikke usædvanligt. Efter parringen går hinderne drægtige i omkring otte måneder, inden de føder de nye kronkalve omkring maj/juni måned året efter.

Undgå forstyrrelser
Hvis hinden ikke bliver drægtig i sin første brunstperiode, går der tre uger, før den igen er i brunst. Tidligt fødte kalve vil have bedst chance for at klare sig godt gennem den kommende vinter. Forstyrrelser i brunstsæsonen kan derfor i værste fald betyde, at kalvene bliver født senere og har mindre tid til at æde sig i god stand inden næste vinter sætter ind.

Tænk derfor på dyrene i brunstsæsonen og bevæg dig forsigtigt derude.

Brunstsafari: Følg disse råd

  • De bedste muligheder for at opleve krondyr er typisk omkring solnedgang og solopgang.
  • Bevæg dig forsigtigt og hold respektfuld afstand. Hjortene er ikke aggressive over for mennesker under normale omstændigheder, men man skal respektere, at de skal have plads. 
  • Undlad at gå efter lyden ind i lukkede bevoksninger. Man skræmmer oftest blot dyrene væk og forstyrrer dem i deres parring
  • Hold dig på veje og større stier, hvor kronhjortene er vant til, at der er færdsel. Gå i rabatten eller midterrabatten, så larmer du mindre.  
  • Det er en god idé at nærme sig hjortene i modvind, så de ikke kan lugte en, og så skal man være musestille. Hvis man har hunden med, skal den selvfølgelig være i snor.

Se et kort over de bedste steder at opleve kronhjortenes brøl

Udsigtsplatformen ved Grærup Langsø er skabt med midler fra aftalen ”Sommer i naturen 2020”, som Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet indgik inden sommerferien.


Find den nye udsigtsplatform
Platformen ligger ved Langsøvej, mellem Grærup Havvej og Børsmose Havvej. Fra Børsmose Havvej kan du følge den gule vandrerute ca. 2½ km ind til udsigtsplatformen, eller du kan cykle ad Langsøvej.