Skov på Østfalster er et hotspot for flagermus

18-01-2021

Der er konstateret hele 10 arter af de i alt 17 danske flagermusarter i Halskov Vænge, der har ligget urørt i mange år. Skoven er mest kendt for sine mange fortidsminder, men der er også mange gamle hule træer, som flagermusene kan gemme sig i.

Den sjældne bredøret flagermus. Foto: Colourbox

Lige nu er flagermus over hele landet gået i hi for vinteren, men når foråret kommer, kan du igen opleve det fascinerende dyr. Chancerne er ekstra store i Halskov Vænge på Østfalster, hvor der er konstateret særligt mange flagermus – faktisk hele 10 af Danmarks i alt 17 flagermusarter i den seneste nationale overvågning (NOVANA).

- Halskov Vænge er noget særligt, da den har ligget urørt i mange år. Skoven er mest kendt for sine mange fortidsminder, men der er også mange gamle hule træer, som er gode levesteder for flagermus. Det er dog lidt overraskende og meget glædeligt, at der er fundet hele 10 forskellige arter af flagermus netop her, siger naturvejleder Marie Roland.

To af disse er de sjældne arter bredøret flagermus og frynseflagermus, der er ekstraordinært aktive i Halskov Vænge.

Bredøret flagermus er sjælden og særligt udbredt på Lolland Falster. Den er knyttet til godslandskaber, hvor den jager i alléer af gamle løvtræer og overvintrer mest under jorden, men også i gamle bygninger med gammelt træværk og i hule træer. Den er særligt hårdfør og kan i vinterdvalen overleve temperaturer helt ned til frysepunktet.

- De danske flagermus er højt specialiserede insektædere, og insekter er der mange af i gamle og væltede træstammer som her i Halskov Vænge. De orienterer sig og fanger byttedyr ved ekkolokalisering. Det betyder, at flagermusen udsender nogle ultralydsskrig, der, når de rammer for eksempel byttedyr, en gren eller en bygning, bliver kastet tilbage som et ekko. På den måde danner flagermusen et lydbillede både af omgivelserne og de insekter den jager. Ret smart, siger Marie Roland.

-Vi har i øvrigt investeret i nyt lytteudstyr så vi til foråret, når Flagermusene er kommet ud af deres hi, kan invitere til nogle ture, hvor man får mulighed for at lytte til den rige flagermusefauna, der er i Halskov Vænge og høre hvordan de kommunikerer.

 

Hvordan får jeg et glimt af en flagermus?

Det bedste tidspunkt at spotte flagermus er om sommeren og efteråret. De kommer frem, når solen er gået ned og flyver lydløst mellem træerne. Kig især efter dem ved søer og vandløb. Man kan ved hjælp af en såkaldt flagermusdetektor opfange dyrenes skrig ved hjælp af ultralyd og herved artsbestemme dem.
Flagermus må ikke forstyrres under deres vintersøvn, da det kan koste dem dyrt i energiforbrug at varme op for at kunne flyve i sikkerhed. Gentagne forstyrrelser kan koste flagermusenes liv, da der ikke er føde at skaffe om vinteren, og de derfor tager af fedtdepoterne.

 

Fakta: Halskov Vænge

Træerne i Halskov Vænge har stået urørt i flere hundrede år. Skoven har været fredskov siden 1796 og har været brugt som lystskov. I 1974 blev skoven fredet, og staten overtog skoven. Siden har skoven været urørt græsningsskov og plejes af hensyn til fortidsminderne, og så er det kun en fordel, hvis det samtidig også kan gavne biodiversiteten. I skoven er der derfor mange gamle træer og henfaldne træruiner og selvsåede træer og buske i alle aldre. De gamle træer er værdifulde for andre levende væsener, der er afhængige af dem. Enten som mad for insekter i deres larvetid, og for pattedyr og fugle som levesteder i de mange store og små huller i træerne.

Tag en gåtur i Halskov Vænge

-Jeg tror ikke, at jeg har fundet så stor aktivitet af bredøret- og frynseflagermus noget andet sted. 

Flagermusekspert Hans J. Baagøe om Halskov Vænge

Abonnér på nyheder

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.