Dobbelt så mange søger efter naturoplevelser

På bare ét år har naturguiden udinaturen.dk oplevet en fordobling i besøg, og især overnatning i naturen er efterspurgt. Nu står endnu flere af landets kommuner på spring for at komme med i den fælles friluftsdatabase.

Vi klikker os i stor stil frem til den nærmeste shelterplads, bålplads eller storslåede udsigt bag skærmen. For et år siden gik udinaturen.dk, der er Danmarks samlede guide til oplevelser i naturen, i luften i en ny, frisk og opdateret version. Siden da har sitets danmarkskort over naturoplevelser haft mere end 1 million besøg.

På udinaturen.dk kan du bl.a. finde mere end 750 shelters, 200 bålhytter og over 2.000 vandreruter. Det er især overnatning i naturen, der er en efterspurgt vare på hylderne med friluftstilbud, og endnu flere kommuner står lige nu på spring for at komme med på sitet. 

- Vi går en sommer i møde, hvor mange igen kan få inspiration til både store og små naturoplevelser. Udinaturen.dk gør det nemt at få dét overblik, og jo flere faciliteter, der bliver præsenteret, desto nemmere er det for os alle at opdage nye naturperler i nærheden. Derfor håber jeg, at vi kan få endnu flere kommuner med i 2021, så vi får skabt én samlet indgang til naturoplevelser i Danmark, siger miljøminister Lea Wermelin.


Flere kommuner viser interesse
Udinaturen.dk gik i luften for første gang i 2010 og blev sidste år opdateret med et nyt og mere detaljeret kort, et inspirerende og mere mobilvenligt design og en mere enkel web-navigation.

Alle de udstillede data i guiden kommer fra en fælles friluftsdatabase kaldet GeoFA, hvor både stat og kommuner kan uploade indhold om egne naturområder. Det har mange kommuner allerede gjort, og flere melder sig nu på banen. Sidste år var 41 kommuner med i databasen, og i år er der nu 72 kommuner, som har tilkendegivet interesse for at bidrage med deres friluftsdata.

Hjørring Kommune er en af de kommuner, der har en lang række faciliteter i databasen. Som så mange andre har kommunen oplevet en massiv efterspørgsel efter oplevelser i det fri igennem det seneste år.

- Naturen er et stort tilløbsstykke for os som kommune, og her handler det i høj grad om at gøre det nemt for både borgere og turister at finde den næste oplevelse i det fri, hvad enten det gælder vandreruter eller legepladser. Derfor ser vi et stort potentiale i at være en del af udinaturen.dk og vil bestemt anbefale databasen til andre kommuner, der leder efter et udstillingsvindue til deres friluftstilbud, siger Arne Boelt, borgmester i Hjørring Kommune (S).

 GeoDanmark er ansvarlig for det tekniske set-up bag friluftsdatabasen GeoFA, der er optimeret, så det nu er nemmere at lægge data i og hente data fra databasen. Det sikrer, at borgerne får det bedst mulige overblik over mulighederne i naturen og i friluftslivet.


- Fra GeoDanmark er vi også i år glade for, sammen med Naturstyrelsen og kommunerne, at bidrage med data og informationer om naturen og friluftslivet. Da vores friluftsdata er gratis og frit kan benyttes af alle, oplever vi også stor interesse fra turistorganisationer samt private virksomheder og organisationer, som udvikler webløsninger til at søge og vise naturoplevelser og faciliteter i naturen, siger formand for GeoDanmark, Iben Koch.

Vil du også være med?
Udinaturen.dk er et samarbejde mellem Naturstyrelsen, GeoDanmark, Miljøstyrelsen, en række kommuner, Friluftsrådet og Kommunernes Landsforening og bliver løbende udviklet.

Hvad gør man, hvis man som kommune gerne vil være en del af udinaturen.dk?
Kontakt Anna Schoubou Thøgersen, Naturstyrelsen på ansth@nst.dkHvad gør man, hvis man som kommune gerne vil være med i databasen GeoFA?
Kontakt Jens Gottlieb, KL på jego@kl.dkFakta: Udinaturen.dk  

  • Udinaturen.dk er en fælles platform, der viser offentligt tilgængelige natur- og friluftsoplevelser.
  • Udinaturen.dk er velbesøgt og har oplevet en fordobling i unikke besøgende i 2020 sammenlignet med året før. I 2019 havde udinaturen.dk ca. 625.000 unikke besøgende. I 2020 var tallet ca. 1.275.000 unikke besøgende (gælder både udinaturen.dk og steder hvor sitets friluftskort bliver vist på Naturstyrelsens hjemmesider).
  • Siden relanceringen af udinaturen.dk for et år siden er det bl.a. blevet nemmere at søge og zoome på siden, og der er en funktion på vej, som sikrer, at man nemt kan få et overblik over alle faciliteter i en bestemt region eller kommune.
  • Udinaturen.dk bygger på udvalgte data fra databasen GeoFA, Geografiske Fagdata. Databasen er udviklet af kommunerne og Kommunernes Landsforening og drives i dag af GeoDanmark. GeoDanmark forsyner danskerne med geografiske data – og er en forening af 98 kommuner og Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering.
  • Kommuner og stat kan få mange slags data med i GeoFA. Private samt interesse- og friluftsorganisationer har mulighed for at oprette faciliteter i form af punkter, som eksempelvis en shelter.
  • De rå data i GeoFA er åbne og kan anvendes af enhver, så alle nemt kan lave apps, programmer og hjemmesider med dem - kun fantasi og behov sætter grænsen.
  • Udinaturen.dk anvender det nye natur- og friluftskort fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering.

Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Michel Bloch Buch-Larsen, Miljøministeriet, tlf. 24771130, e-mail: miblb@mim.dkNaturstyrelsens pressetelefon: tlf. 72 54 30 04

Migle Salkuviene, Hjørring Kommune, 7233 6535, e-mail ms@hjoerring.dkJens Gottlieb, KL/GeoDanmark, tlf. 3370 3931, JEGO@kl.dk