Se listen: Tag ungerne med ud i naturen i efterårsferien

14-10-2022

Eventyrlige naturlegepladser, stier med indbyggede overraskelser og kæmpetrolde. Naturstyrelsen har samlet en oversigt over gratis børnevenlige udflugtsmål i hele Danmark.

Den historiske legeplads ved Hald Sø er blot en af mange børnevenlige udflugtsmål i statens naturområder.

Det er efterår, og kalenderen står på ferie for mange børn og deres forældre.

Naturstyrelsens lokale medarbejdere i hele Danmark har peget på en række udflugtsmål i statens naturområder, hvor I både kan lege, få pulsen op og fordybe jer. På listen gemmer sig de bedste naturlegepladser for både store og små, kæmpetrolde og stier med indbyggede overraskelser. 

- Hvis I skal holde efterårsferie hjemme, er der masser af muligheder for at komme ud og få røde kinder. Det er altid dejligt at gå en tur i efterårsskovens smukke farver, men med en lille smule forberedelse, er der også andre muligheder. Lav en snobrødsdej, find en bålplads og spis frokosten udenfor. Mange steder er bålpladsen placeret strategisk lige ved siden af en legeplads eller andre aktiviteter for børn. Så kan de voksne nyde en kop kaffe, men ungerne bliver luftet, siger Jes Aagaard, naturvejleder i Naturstyrelsen. 

Efterårsferien er også oplagt til at pakke fiskestangen og sætte kurs mod en af de mange søer med frit fiskeri eller prøve en overnatning under stjernerne. Find det hele på udinaturen.dk, hvor du også kan finde flere naturlegepladser over hele Danmark. 

 

 

Børnevenlige udflugtsmål efter landsdel

Legepladsen Røverknolden, Rold Skov
Legepladsen Røverknolden er et paradis for de aktive unge og legesyge voksne. Der er både rutsjebane, bålplads, borde og bænke.
Se mere på udinaturen.dk 

Legepladsen ved Mosskovpavillonen St. Økssø, Rold Skov
Naturlegepladsen ligger i den smukke bøgeskov tæt ved Mosskovpavillonen og St. Økssø.
Turen rundt om St. Økssø kan også anbefales, især her i efteråret. 
Se mere på udinaturen.dk 

Tinghøj i Troldsting, Bulbjerg
Verdens mørkeste sted! På en mørk aften eller nat fornemmer man, hvorfor det hedder Troldsting. Her er mørkt og afsides. Du skal gå ca. 1 km. fra p-pladsen, men så får du også en storslået naturoplevelse og har stjernerne for dig selv. Slut eventuelt af med en tur i opholdsbunkeren og ild i brændeovnen. 
Se mere på udinaturen.dk

Skovlegepladsen i Langdal Plantage, Tranum
Legepladsen er udstyret med bålplads og forskellige aktiviteter, blandt andet tovbane, rutchebane og forskellige legeredskaber udført i naturtræ. Fra pladsen udgår også flere vandreruter.
Se mere på udinaturen.dk 

Fugletårn, Nors Sø
Fra tårnet er der vid udsigt over søen med Hanstholm Vildtreservat i baggrunden. Nors sø er en sjælden søtype - en såkaldt karstsø. Den ligger på kalkbund og får kun tilført vand via sprækker i kalken samt fra nedbøren. På træk ses bl.a. sangsvane, toppet skallesluger, stor skallesluger, troldand, hvinand og taffeland.
Se mere på udinaturen.dk 

Naturlegeplads, Blokhus Klitplantage
Naturlegeplads i forbindelse med Gateway-pladsen i Blokhus Klitplantage ligger i kuperet og spændende terræn, under susende trækroner. Her finder du en super sej svævebane, redegynge, tarzanbane og meget mere.
Se mere på udinaturen.dk 

Skovlegepladsen Børnenens Hald, Viborg
Her er ikke alene et fantastisk landskab med de fineste efterårsfarver, men også en spændende legeplads med middelalderen som tema. Her kan man opleve en borgtårn udformet som rutchebane, en kastemaskine der fungerer som gynge eller hvad med et kæmpe vildsvin med smågrise. 
Læs mere på udinaturen.dk

Huleby i True Skov, Aarhus
I hjertet af True Skov ved Aarhus ligger ’Huleby’. Huleby er indrettet til at børn og barnlige sjæle kan bygge huler, skjulesteder og alt muligt andet, og på den måde bruge mange sjove og kreative timer i naturen. I skovbunden finder man alt, hvad man skal bruge af store og små grene, kviste og blade.
Læs mere på nst.dk  

Kæmpetrolden Stærke Storm, Silkeborg  
I Vesterskoven ved Arnakken gemmer kæmpetrolden Stærke Storm sig et hemmeligt sted i skoven.
Sådan finder du vej: Du kan prøve at finde ham via Trollmap.com. Når du besøger Storm, kan du ved samme lejlighed nyde naturen og den imponerende udsigt over Funder Ådal. Du hjælper os med at passe på den omgivende natur, og sikre alle en god oplevelse, hvis du benytter den befæstede hovedsti, som fører til og fra trolden.
Læs mere på trollmap.com

Kæmpetrolden VildEmil, Tinkerdal ved Holstebro
Skovtrolden Vild Emil er flyttet ind på Naturstyrelsens arealer i Tinkerdal ved Skave. Han har bygget sin helt egen ”hule” tæt på besøgsområdet, for han elsker at få besøg. Men han elsker endnu mere at få sig en lille en på øjet i sit indelukke. Derfor skal du holde et vågent øje, når du går i skoven.
Læs mere på trollmap.com   

 

Udsigt ved Nørre Enge, Kærgård Klitplantage, Oksbøl
Rastepladsen Nørre Enge, Ligger mellem Filsø, løvklitterne i Kærgård og Gråmulebjerg med udsigt over et fantastisk klitlandskab med Vesterhavet som horisont.
Fra pladsen leder den gule og den røde vandrerute godt rundt i landskabet. 
Se mere på udinaturen.dk 

Udsigtspunktet Hattebjerget, Nørre Nebel
Hattebjerget er et af de højeste punkter i Nyminde Plantage. Fra platformen på toppen er der en flot udsigt over det meste af Nymindestrømmen og den sydvestlige del af Ringkøbing Fjord.
Se mere på udinaturen.dk 

Gammelskov Batteri, Agerskov
Gammelskov Batteri er ruinerne af en tysk kanonstilling fra 1. verdenskrig i Gammelskov Krat 3 km nordøst for Agerskov.
Se mere på udinaturen.dk 

Udsigtspunktet Høstbjerg, Rømø
Høstbjerg er Rømøs højeste punkt med udsigt over hele øen i Vadehavet.
Prøv også udsigtspunktet en klar aften eller nat og få frit udsyn til stjernerne. 
Se mere på udinaturen.dk 

Naturlegeplads ved Haderslev Dyrehave, Nørskovgård
Selvom dyrene i sig selv er spændende, kan I besøge naturlegepladsen tæt på Port 1 og Port 2, hvis ungerne trænger til at brænde lidt ekstra krudt af. Naturlegepladsen ligger bag ved Det Grønne Forsamlingshus ud til Dyrehaven. I forbindelse med legepladsen er der et mindre grønt område med bålplads samt borde og bænke.
Se mere på udinaturen.dk 

Diversitetstien i Kelstrup Plantage, Kruså
1,5 km lang sti i et meget varieret terræn med skov, sø, eng og bakker. Kig godt efter, måske møder du også nisser, trolde og udstoppede dyr. Stien er med fast belægning og er derfor egnet for kørestole, barnevogne m.v. Til området er der også knyttet en grejbank, hvor man f.eks. kan låne waders og fiskenet, hvis man vil udforske søen. Der er opsat flere borde og bænke på ruten.
Se mere på udinaturen.dk 

Naturlegepladsen Hastrup, Give
Dejlig naturlegeplads tæt på Hastrup Sø. Aktiviteter til udfordringer af balance, motorik og mod.
Med madpakkehus, bålplads og vand og toilet.
Se mere på udinaturen.dk 

”Børste”-legepladsen Ferup, Kolding           
Legeplads ved Ferup Sø, der er inspireret af ”børstearbejderne”, som anlagde vandkraftanlæg i området. Du kan også lege færgemand på den kunstige sø ved at sejle med den 780 kg tunge trækfærge tværs over søen. Trækfærgen er bygget af træ og har plads til otte personer. Der er kun 50 meter til den modsatte bred, men der skal både samarbejdes og bruges kræfter med det tykke tov, før færgen sætter sig i bevægelse over søen. Der er også madpakkehus, borde/bænke og et shelter.
Se mere på udinaturen.dk 

Gåsebjerg Sand Bikepark, Faaborg
Bikeparken er for hele familien, med både pump track bane, flow trail - Fyns længste nedkørsel med både rødt og blåt mtb-spor.
Se mere på udinaturen.dk 

Vandrerute med lyd i Sollerup Skov, Faaborg
”Nøkken & Ellepigen” er en ny vandrerute, hvor opsatte lyd-installationer fører nutidens mennesker ind i fortidens sagn og overtro. Målgruppen er større børn, og blandingen af en fantastisk natur og mødet med magiske væsner som ellepiger og vandånder skaber en fascinerende og til tider uhyggelig naturoplevelse.
Læs mere på Øhavsmuseets hjemmeside 

Midgårdsormen i Boserup Skov, Roskilde
En ca. 300 m lang balance-sti der krydser frem og tilbage langs en skovsti, fra P-pladsen ud mod kysten. Udfordrer balance og smidighed hos både små og store. Den leder ned til en børnevenlig strand, hvor der er borde/bænke og bålpladser
Læs mere på udinaturen.dk 

Sandskredet i Kongsøre Skov, Odsherred
Gode parkeringsforhold, gode toiletforhold med handicaptoilet, godt stort åbent legeområde med borde/bænke, bålpladser og fin badebro.
Se mere på udinaturen.dk 

Livstræsruten i Ovstrup Skov, Falster
1,3 kilometer lang vandrerute i børnehøjde. Følg pælene med 10 flotte motiver af dyr og planter, der alle findes i Ovstrup Skov. Der er malede sten på ruten, så man nemt kan finde vej. Ruten går forbi en naturlegeplads, et bållanghus og en vaskeægte krokodille-sø.
Se mere på udinaturen.dk 


Lupinparken Naturlegeplads, Væggerløse, Falster

Midt i et sommerhusområde ligger en dejlig grøn oase med naturlegeplads, sundhedsplads (aktivitetsbane og krolf), madpakkehus og grillpladser. Her er muligheder for masser af familieaktiviteter. Her kan du lege, flyve med drage, spille bold eller slappe af i de mange hyggelige kroge på pladsen. Østersøen ligger kun få hundrede meter væk. Et sundhedsspor forbinder Lupinparken med diget og stranden.
Se mere på udinaturen.dk 

 

Himmelhøj Naturlegeplads, Naturpark Amager
Himmelhøj består af 4 baser med hver sit tema og udtryk, som lægger op til forskellige lege og aktiviteter.
Se mere på udinaturen.dk 

Find Trolden Bjarke Cirkelsten i Kongelunden, Naturpark Amager 
Gå på opdagelse efter kæmpetrolden et hemmeligt sted i skoven. 
Se mere på trollmap.com

Naturlegepladsen Kronhjorten, Skodsborg
Naturlegepladsen er designet over historien om kongernes hektiske og imponerende parforcejagter i skoven. Her er et større klatreværk af jagthunde, heste, jægere, kong Chr. V og en segnet kronhjort til større børn. De mindste børn inviteres til at lege i et univers, som kobler naturen med Skodsborg Station.
Se mere på udinaturen.dk 

Tumlepladser, Vestskoven
Tumlepladser er pladser, der inspirerer til selv at bygge, rode og være kreativ. Det er grene, stammer, huler, tove, kighuller og ”dejligt rod”. Man kan af den grund ikke vide, hvordan der ser ud næste gang, man kommer til tumlepladserne.
Tumleplads Nord 
Tumleplads Syd 

Naturcenter Amager
Trinbræt til oplevelser i Naturpark Amager
Café - cykelleje - udstyr til friluftsliv – information – naturvejledning - naturskoler – vandposter - toiletter m.m.
Læs mere på Naturcenter Amagers hjemmeside 

Naturcenter Herstedhøje, Albertslund
Stedet er for alle, der er på tur i Vestskoven, og som har brug for lidt ekstra inspiration.
Læs mere på Naturcenter Herstedhøjes hjemmeside

Musestien ved Hareløkkerne, Almindingen
Oplevelsessti for børn. Musestien ligger i forbindelse med skovlegepladsen ved Hareløkkerne i Almindingen. Langs stien står forskellige træfigurer, og ved hver figur kan man ved hjælp af en smartphone høre en del af historien om Musemark, en lille mus, som gerne vil hjem til sin musehule, men skal forbi skovens farlige rovdyr.
Læs mere på udinaturen.dk 


Naturlegeplads i Hareløkkerne, Almindingen
Stor naturlegeplads med forskellige legeredskaber, bl.a. musikinstrumenter, gynger og balancebane. Der er desuden to bålhytter med brænde.
Læs mere på udinaturen.dk 

Naturlegeplads i Blykobbe Plantage
Lille naturlegeplads blandt høje fyrretræer.
Læs mere på udinaturen.dk 

 

6 lege i naturen

Naturen er en fantastisk legeplads for børn. Naturstyrelsen har lavet 6 forslag til lege, I kan lege i naturen.
Forslag til lege

Find en en guide til den nærmeste naturperle

Hent inspiration til udflugter i Naturstyrelsens naturguider.

Se alle naturguiderne