Millionbevilling skal få danskerne til at opleve Nat i Naturen

Danskerne skal få øjnene op for nattens unikke naturoplevelser. Det er ambitionen bag projektet Nat i Naturen, der over de næste tre år vil lokke hundredtusindvis af danskere ud i natten i naturen. Spar Nord Fonden støtter projektet med 4,8 mio. kr.

Naturen er unik om natten, og en nat i naturen er noget særligt for menneskene, der oplever den. Men mange danskere har aldrig oplevet natten i naturen. En undersøgelse fra 2022, som YouGov har lavet for Friluftsrådet, viser f.eks. at 68 procent af danske børn mellem 2 og 15 år aldrig har sovet ude, 41 procent aldrig har set stjernehimlen og 38 procent aldrig har været med til at tænde bål.

Projektet Nat i Naturen vil over en treårig periode åbne danskernes øjne for nattens naturoplevelser. Og Nat i Naturen skal etableres som en årligt tilbagevendende begivenhed, der også efter projektperiodens udløb samler danskerne om unikke natlige naturoplevelser i hele landet.

Spar Nord Fonden støtter Nat i Naturen med en for fonden historisk stor donation på 4,8 mio. kr., som gør det muligt over de næste tre år at give hundredtusindvis af danskere mulighed for at opleve den unikke natur og de fællesskaber, som natten byder på. Sammen med en lang række foreninger, kulturinstitutioner m.m. inviterer projektpartnerne danskerne ud i naturen om natten. Man kan deltage på egen hånd eller i et af flere hundrede arrangementer i hele landet. Samtidig vil en kampagne guide og inspirere befolkningen til naturoplevelser i mørket.

Nat i Naturen afholdes natten mellem den 2. og 3. september i 2023.

Arrangementerne vil fra begyndelsen af maj blive offentliggjort på hjemmesiden natinaturen.dk, hvor der løbende vil komme flere arrangementer til.

Nat i Naturen er et samarbejde mellem Friluftsrådet, Ungdomsringen, Det Danske Spejderkorps, Danmarks Naturfredningsforening og Naturstyrelsen. Nat i Naturen er blevet afholdt som pilotprojekt i 2022, hvor det var en del af en fælles Nordisk Nat i Naturen.

 

Fondsdirektør Bo Uggerhøj, Spar Nord Fonden, siger:

”Nat i Naturen styrker lokale fællesskaber, da det er de engagerede frivillige i foreningslivet, som kommer til at invitere deres lokalsamfund ud til oplevelser, samvær og læring i natten. På den måde er frivillige ildsjæle med til at skabe og inspirere danskerne til helt nye samværsformer – og derfor ønsker Spar Nord Fonden at støtte op om projektet med en forholdsvis stor bevilling”.

 

Direktør Winni Grosbøll, Friluftsrådet, siger:

”Vi vil gerne inspirere flere til at opleve nattens unikke natur. Her kan man møde nataktive dyr som ræv og natugle, se stjerner titte frem og få skærpet sine andre sanser, når det bliver mørkt for øjet. Det er en helt særlig oplevelse at være ude om natten, og ved Nat i Naturen kan alle være med, uanset om man begiver sig ud i skoven, i haven eller på altanen.”

 

Generalsekretær Morten Gade, Det Danske Spejderkorps, siger:  

”Som spejder ved man, at naturoplevelser bliver større i fællesskab. Til Nat i Naturen inviterer vores spejdere til lokale arrangementer over hele landet, hvor alle kan være med til at opleve følelsen af at være fælles om aktiviteter i naturen. Vi håber at inspirere endnu flere til at opsøge de små hverdagseventyr i naturen, der kun bliver mere eventyrlige, når de foregår om natten.”

 

Præsident Maria Reumert Gjerding, Danmarks Naturfredningsforening, siger:

"Når man færdes i naturen, får man en bedre forståelse for naturen. Med Nat i Naturen vil vi gennem unikke naturoplevelser i mørket bringe befolkningen tættere på naturen. Samtidig vil vi øge befolkningens naturforståelse gennem en kampagne, der sætter fokus på nattens natur. Når vores forståelse for naturen øges, øges også vores lyst til at passe på den.”

 

Direktør Peter Ilsøe, Naturstyrelsen, siger:

”Til Nat i Naturen inviterer vi danskerne til arrangementer i statslige naturområder over hele landet. Vil man hellere ud på egen hånd, er vores fælles natur åben for alle, også efter mørkets frembrud. Man kan f.eks. overnatte i en af vores 275 skove med fri teltning samt i shelters på mange af de ca. 500 primitive overnatningspladser over hele landet. Og vi hjælper også gerne lokale foreninger med at afvikle aktiviteter i statens mere end 1.000 naturområder.”   

 

Formand Bjørn Brandenborg, Ungdomsringen, siger:

”Mange unge forbinder natten og mørket med noget lidt uhyggeligt. Ikke mindst det at færdes i skove og andre ikkebelyste steder kan være grænseoverskridende. Derfor er det vigtigt at vise vores unge, at man trygt kan bevæge sig ud i natten og dele fede oplevelser med hinanden. Her kan de mange arrangementer, Nat i Naturen byder på, være en oplagt øjenåbner.” 

 

Læs mere om Nat i Naturen 

 

For yderligere informationer kontakt: