Her kan du opleve det ikoniske egetræ fra ”Valdes Jul”

Et ikonisk egetræ spiller en stor rolle i dette års julekalender på TV 2. I virkeligheden står træet i Hareskovene tæt på København.

Inde i Hareskovene står et kæmpestort, meget smukt og flere hundrede år gammelt egetræ.

Mange vil i løbet af december få træet hjem i stuerne, da det har en fremtrædende rolle i TV 2's julekalender, ’Valdes Jul’. Her bliver det kaldt Modertræet og står ude i Den Uendelige Skov. 

I virkeligheden hedder træet Skrædderen, og det står i den del af Hareskovene, der kaldes Jonstrup Vang.

Skrædderen er det største træ i Hareskovene. Ingen ved præcist, hvor gammelt det er: Men et forsigtigt gæt er mellem 500-600 år. 

Hjem for masser af liv

Skrædderen har for mange år siden mistet en stor gren, og det har betydet, at svampe og smådyr gennem tiden har kunnet udhulet træet. Derfor er det nu levested for en masse dyr. Nogle år bor der hvepse inde i maven på træet og andre år er det solsorte og flagermus, som etablerer sig derinde.

Ikke langt fra Skrædderen stod der i sin tid et søstertræ, der havde navnet Skræddermadammen og var en seksstammet eg. Skræddermadammen er for længst forsvundet, men heldigvis står Skrædderen der stadig og vil blive glad for et besøg.

Jonstrup Vang og resten af Hareskovene er udpeget som urørt skov, hvor den kommercielle skovdrift er ved at blive udfaset, og hvor naturen bliver genoprettet. ”Skrædderen” skal selvfølgelig aldrig fældes, og træet vil blive lige så gammelt, som naturen tillader det.

Hareskovene er blandt de over 1.000 statslige naturområder, som Naturstyrelsen forvalter, og hvor der er fri adgang for alle døgnet rundt. 

Foto: TV 2 

Besøg Modertræet i Hareskovene

  • Hvis du vil opleve Skrædderen, kommer du lige forbi træet på en smuk, afmærket vandrerute på 5,8 km, der er en rundtur.
    På hjemmesiden udinaturen.dk kan du se ruten og faciliteter som parkeringspladser i nærheden
  • Ruten er afmærket med gule prikker, også kaldet ”nissespor” her i december. Det er muligt at korte den af flere steder, så også små ben kan klare den.
  • Der er flere parkeringspladser langs med ruten. Nærmeste S-togsstationer er Hareskov eller Værløse Station, hvorfra der er 5-10 minutters cykeltur, hvis du har cyklen med.

Læs mere om Hareskovene i Naturstyrelsens digitale guide til området.