Tril op ad Råbjerg Mile

Kørestolsbrugere og folk med rollator kan opleve Danmarks største vandreklit, når Naturstyrelsen i denne uge lægger køreplader ud i sandet.

For 16. år i træk bliver det muligt for kørestolsbrugere og folk med rollator at få adgang til det fascinerende nordjyske ørkenlandskab, Råbjerg Mile.

Her lyder anbefalingen at komme tidligt eller sent på dagen, hvis man vil undgå den værste trængsel.

Kørebanen er 350-400 meter lang, hvilket betyder, at man kan komme så højt op i sandmasserne, at man får fornemmelsen af at være midt på Skagens Odde. Herfra kan man se både Skagerrak og Kattegat, da vandreklitterne er de højeste punkter på Skagens Odde.

Sandet bestemmer

Råbjerg Mile er en af de største af sin art i Europa. Milen er en miniørken på over én kvadratkilometer, og det højeste punkt er cirka 40 meter over havet. Alene størrelsen gør milen mange besøg værd. At vandreklitten også bevæger sig omkring 25 meter hvert år, gør blot stedet endnu mere interessant.

"Der er mange, der spørger os, hvorfor vi ikke lader kørepladerne ligge, så folk kan benytte dem hele året rundt. Hvor end vi gerne ville, så kan det desværre ikke lade sig gøre, fordi banen sander til i løbet af ganske kort tid, når vinden bliver for kraftig. Banen bliver jævnligt tilset i de dage, den ligger her. Og selvom det kun drejer sig om 4-5 dage, skal vi af og til feje eller skovle pladerne fri for sand. Det er jo vinden og sandet, som bestemmer herude i det dynamiske ørkenlandskab", siger skovrider i Naturstyrelsen Vendsyssel, Jesper Blom Hansen.

Kørepladerne lægges ud, så der er nem adgang til Råbjerg Mile fra mandag den 17. juli kl. 15 til fredag den 21. juli kl. 12 - evt. weekenden over, hvis der ikke er for meget blæsevejr i vejrudsigten. Kørestolsbanen er skabt af tre meter lange og 1,3 meter brede fiberplader. Banen begynder, hvor asfalten på p-pladsen slutter. Der er i øvrigt handicaptoilet ved Råbjerg Miles P-plads.

Yderligere oplysninger: Tina Ellis Petersen, Naturstyrelsen Vendsyssel: +45 21 61 83 19