Vandet får plads igen: Skjold Å er genslynget og ny våd natur opstår i Hedensted Kommune

Nu er landbrugsjord blevet til våd natur ved Møgelkær. Som led i anlægsarbejdet er Skjold Å genslynget til gavn for klima, natur og vandmiljø.

Procesfoto fra genslyngningen af Skjold Å

Gennem de seneste uger har gravemaskinerne arbejdet ved Møgelkær i Hedensted Kommune. De har nemlig forvandlet marker til våd natur – til gavn for klima, natur og vandmiljø.

Projektet er et såkaldt klima-lavbundsprojekt, hvor kulstofrige lavbundsjorde bliver taget ud af drift. Når denne type jord gøres våd, reducerer det udledningen af drivhusgasser – såsom CO2. Og nu er 34 hektar givet tilbage til naturen:

- Vi har brug for projekter som Møgelkær, fordi der er så mange positive gevinster. Der siver langt mindre CO2 ud i atmosfæren, vandmiljøet får en tiltrængt hånd og naturen får endnu mere plads. Og det havde aldrig kunnet lade sig gøre uden et godt samarbejde lokalt, fortæller skovrider for Naturstyrelsen Trekantsområdet, Inken Breum Larsen.

Skjold Å slynger sig igen
For at vandstanden kan stige i projektområdet, er drænrør blevet fjernet og en grøft er lukket. Derudover er Skjold Å genslynget, så den igen slynger sig naturligt på arealet.

Skjold Å har været udrettet i omkring 150 år for at optimere landbrugsdriften. Den gamle å var tilmed dyb, hvilket havde en drænende effekt på omgivelserne.

Nu er bunden i åen hævet, så den løber mere terrænnært. Det betyder, at vandet nemmere kan komme i kontakt med de omkringliggende enge – og dét får også vandstanden på arealerne til at stige. 

Desuden skaber det flere levesteder for planter og dyr, når vandet løber mere naturligt. Området vil gavne særligt smådyr, padder, guldsmede og andre insekter. Det er desuden forventningen, at der kommer flere flagermus og fugle på sigt. Den nye genslyngede å erstatter den gamle. 

- Det er fantastisk, at vandet nu kan løbe frit i den genslyngede å, for det er utroligt vigtigt, at vi giver noget jord tilbage til naturen. Det kan kun lade sig gøre, fordi der har været et godt samarbejde mellem lodsejerne, Kriminalforsorgen, Naturstyrelsen, jordfordelingsplanlæggere fra Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø og Hedensted Kommune. Et samarbejde som jeg håber kan være med til at inspirere andre – og andre områder - til at se nærmere på lavbundsprojekter, fortæller Ole Vind, borgmester i Hedensted Kommune. 

Her ses den gamle udrettede Skjold Å - til højre i billedet ses det begyndende arbejde med at genslynge åen. Det arbejde er nu fuldført.

Bygger en boardwalk
Forud for projektet blev der gennemført en jordfordeling, som jordfordelingsplanlæggere har stået for. Ved projektets begyndelse var der 10 forskellige lodsejere inden for projektområdet – nu er der to, Naturstyrelsen og Kriminalforsorgen.

Naturstyrelsen planlægger at sælge sine arealer, og området bliver derfor ikke et nyt offentligt naturområde. 

Til gengæld bliver der bygget en boardwalk på cirka 50 meter for at hæve den eksisterende natursti, så borgerne kan nyde den genslyngede å.

Peter Møller er jordfordeler i Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, og han har været med til at få jordfordelingspuslespillet til at gå op ved Møgelkær:

-  Fra starten af projektet har vi vidst, at åen skulle genslynges, og det har været en spændende udfordring at fordele arealerne, så det kom til at passe med, at åen kan slynge sig naturligt. Vi har haft et godt og konstruktivt samarbejde med lodsejerne, og det er helt afgørende for at få en jordfordeling til at gå op, siger han.

FAKTABOKS:

- Projektet har et budget på  5,65 mio. kr. og er på 34 ha. 
- Projektet gavner klimaet, vandmiljøet og naturen. Projektet er beregnet til at tilbageholde 634 tons CO2-ækv. pr. år. Desuden bliver der udledt 2.438 kg færre næringsstoffer (kvælstof) til det omkringliggende vandmiljø – hvert år. Her gavner projektet kystvandoplandet Aarhus Bugt Syd, Samsø og det Nordlige Bælthav.
- Der skal udtages 140.000 hektar lavbundsjorde inden 2030 jævnfør Aftale om et Grønt Danmark. De 34 hektar fra Møgelkær-projektet indgår i dét tal.
-  Indsatsen med klima-lavbundsprojekter er med til at understøtte målet om at reducere Danmarks udledning af skadelige drivhusgasser med 70 % frem mod 2030.