Ansøgningen er sendt: Danmark vil gøre Møns Klint til UNESCOs Verdensarv

Møns Klint er kendt for sine stejle kridtklinter, der blev formet under sidste istid.

Tidligere på måned skete der et stort skred på Møns Klint.

Møns Klint er et helt unikt naturområde. Her rejser blændende hvide kridtvægge sig fra det blå hav – ét syn, der tiltrækker mængder af besøg hvert år.

Naturen er da også så unik, at den måske i fremtiden kan havne på en eftertragtet liste. I går blev der nemlig underskrevet en ansøgning om at få Møns Klint på UNESCOs Verdensarvsliste.

Ansøgningen for Møns Klint omfatter den ca. 6 km lange kystskrænt samt en del af det bagvedliggende bakkelandskab.

Naturstyrelsen ejer og forvalter dele af dét område – og derfor glæder nyheden også Jane Skov Lind, skovrider på Naturstyrelsens lokale enhed Storstrøm:

- Møns Klint er dynamisk og bjergtagende natur. Jeg kan sagtens forstå, at området nu bliver indstillet til verdensarv. For naturen er helt i verdensklasse, og er også vældig populær. Der kommer tusindvis af besøgende hvert år, siger Jane Skov Lind.


Isens kræfter formede klinten

De stejle, hvide kystklinter og de bagvedliggende bakker består af kridt – og området blev formet af isens vældige kræfter under den sidste istid.

Området er også et yndet rejsemål for fossiljægere, da man kan være heldig at finde velbevarede fossiler i kridtet.

Møns Klint blev i 2018 optaget på Danmarks tentativliste for verdensarv, hvilket er en forudsætning for en senere nominering til UNESCOs Verdensarvsliste.

Bag den aktuelle ansøgning står Vordingborg Kommune og GeoCenter Møns Klint i samarbejde med Københavns Universitet, Naturstyrelsen samt Slots- og Kulturstyrelsen.

Det forventes, at UNESCOs Verdensarvskomité træffer afgørelse om optagelse i sommeren 2025.

Læs mere: https://kum.dk/aktuelt/nyheder/danmark-ansoeger-om-at-goere-moens-klint-til-unesco-verdensarv