Stort skred på Møns Klint

I den første weekend i 2024 er der sket et stort skred på Møns Klint.

Pynten ved Sommerspiret er brast sammen og har skabt et skred på 380 meter i bredden og 175 meter ud i havet foran pynten. Det er kridt, sand og træer samt dele af stien, der er skredet ned. Det er det største skred på klinten siden Store Taler skred i havet i 2007.

”Ud over det store skred ved Sommerspiret er der også sket et mindre skred ved Forchhammers Pynt. Pynten er nu væk, og desværre er sti og gelænder det også. Det betyder, at vi nu har spærret af ved skreddene oppe på kanten. Vi spærrer også hele stranden. To store storme fra øst, masser af regn og nu frost skaber de perfekte vilkår for skred på klinten. Vores vurdering er, at det ikke er sikkert at færdes der”, udtaler skovrider Jane Skov Lind.

Sommerspiret var et af de ikoniske partier på Møns Klint og bl.a. foreviget af guldaldermaleren C.W. Eckersberg i 1809. Spiret lå syd for Geocenter Møns Klint. Både Forchhammers pynt, der ligger umiddelbart nord for geocenteret, og Sommerspiret var gode udsigtspunkter for at opleve den smukke klint.

”Vi har nu en opgave i at lave nye stiforløb på klintekanten, hvor stien er skredet ned. Vi er dog overbeviste om, at man stadig kan opleve den flotte klint. Men kom gerne igen sidst på foråret, hvor risikoen for skred er mindre”, siger Jane Lind.

*OPDATERET: Nyheden er siden udgivelse blevet opdateret med nye tal for størrelsen på skreddet samt med beskrivelsen af, at vi stadig finder nye skred. 

Adgang til Møns Klint

  • Man kan gå langs klintekanten, men respekter afspærringerne ved skreddene. Der er adgang til stien fra Møns Fyr, Liselund eller P-pladsen ved Jydelejet.
  • Stranden spærres af fra Liselund i nord til Ørekule i syd lige nord for Møns Fyr. Dermed kan man ikke færdes på stranden
  • Hele grusvejen gennem skoven til Geocenter Møns Klint (Stengårdsvej) lukkes, da den er meget glat. Den er lukket ved indgangen fra Klintevejen mod vest til udgangen af skoven mod syd.
  • Vi opdager stadig nye skred. Mindre skred – men også et større, som dét nord for Liselund. Vi spærrer også stadig områder af.