Over 40 nye sheltere er klar: Nap en nat under stjernerne i sommerferien

Der er godt nyt til alle dem, der nyder at overnatte i det fri. Nu står de første 42 nye shelters klar, som A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har støttet.

Nyt shelter ved Strandmølle Strand, Nordsjælland

Så er det frem med soveposen og liggeunderlaget! Nu er der nemlig endnu flere steder, hvor du kan folde dem ud og få en god nattesøvn udendørs.

Rundt om i landet står 42 splinternye shelters klar til at modtage overnattende sommergæster. A.P. Møller Fonden har bevilliget 16 millioner kroner til opførelsen af op til 300 nye shelters i statslige naturområder landet over. Derudover sikrer bevillingen, at op til 100 af de eksisterende primitive overnatningspladser bliver opgraderet.

- Det er helt fantastisk, at endnu flere får mulighed for en overnatning i det fri. Og det er en helt oplagt familieaktivitet i sommerferien: For naturen er noget helt særligt om natten. Uglen tuder, bålet knitrer – og man vågner til fuglesang om morgenen. Det er bare med at komme afsted, lyder det fra Jesper Tranberg, kontorchef i Naturstyrelsen. 


Populær overnatningsform

Du kan blandt andet finde de nye shelters i Søhøjlandet ved Silkeborg, i Nordsjælland, Vestjylland og flere steder nær København – bl.a. Vestskoven og ved kysten ud for Dyrehaven.

Ud af de op til 300 planlagte shelters bliver cirka 50 opført omkring hovedstaden, og det vil ske løbende:

- Vi oplever generelt en stor efterspørgsel på shelters – alene i 2023 bookede over 225.000 mennesker en overnatningsplads i de statslige naturområder landet over. Men der er en særlig stor efterspørgsel på shelters omkring hovedstaden – og derfor giver det mening, at vi her etablerer en masse nye primitive overnatningsmuligheder, fortæller Jesper Tranberg.

Du kan finde beskrivelser og praktiske oplysninger om de nye shelters på udinaturen.dk. Her kan du desuden finde nærliggende gode vandreruter samt oplysninger om nærmeste toilet og parkeringsforhold.


Nat i naturen

Hvis du mangler en anledning til at nappe en nat i naturen, så sæt kryds i kalenderen den første weekend i september. Den 7.-8. september inviteres alle danskere til at opleve naturen i de mørke timer – enten på egen hånd eller gennem et af de mange arrangementer på tværs af landet.

Nat i Naturen er et partnerskab mellem Det Danske Spejderkorps, Friluftsrådet, Naturstyrelsen og Ungdomsringen.

FAKTA: Donation til nye sheltere

A.P. Møller Fonden har bevilliget 16 millioner kroner til Naturstyrelsen til opførelsen af op til 300 nye shelters og opgradering af primitive overnatningspladser i statslige naturområder over hele landet.