Hovedadgangen til stranden er sikret: Tre trapper på Møns Klint er klar til højsæsonen

Nu er tre ud af fem trapper genskabt på Møns Klint, og dermed klar til det store rykind af gæster i løbet af sommeren.

Nu er det endnu nemmere at nyde det smukke naturområde fra alle vinkler, hvis du gæster Møns Klint. Tre ud af fem trapper er nemlig genetablerede efter en storm ødelagde dem i oktober 2023.

Det er trapperne ’Gråryg’, ’Jydelejetrappen’ og ’Maglevands Fald’, der nu er klar til sommeren - højsæsonen for besøgende.

- Det er helt fantastisk, at vi nu har sikret hovedadgangen til stranden, fordi der kommer mange besøgende i skolernes sommerferie. Og nu kan de få den fulde oplevelse. Klinten er helt unik – og den er smuk både oppe og nedefra, fortæller Jane Skov Lind, skovrider i Naturstyrelsen. 

Mangler stadig to trapper
Gennem vinteren og det tidligere forår har der været flere større skred på Møns Klint, og al færdsel på stranden har været frarådet. Dét har forsinket reparationsarbejdet, som først blev udført, da det var forsvarligt.

Nu mangler der kun to trapper – ’Liselund’ og ’Røde Udfald’. Begge trapper blev godt og grundigt ødelagt af stormfloden, da de var på meget udsatte pladser. Og trapperne skal gentænkes inden de bliver opført: 

- Stormfloden i 2023 var meget hård ved trapperne på Møns Klint, som blev mærket af det. F.eks. står den ene trappe ’Liselund’ på et sted, hvor der er meget sand. Sandet har ikke stabiliseret sig siden stormen, og derfor planlægger vi efter, at den muligvis kan genopstå som en trampesti med jordtrin i stedet, siger Jane Skov Lind.

Trappen ’Røde Udfald’ skal have et nyt forløb, som Naturstyrelsen udarbejder. Efter planen står den færdig i 2025-2026. ’Liselund’ er efter forventningen klar i efteråret 2024.

Yderligere oplysninger:
Jane Skov Lind, Skovrider Naturstyrelsen Storstrøm, Telefon: 22 49 65 75

Fakta: Møns Klint

Møns Klint er et enestående naturområde, ikke blot i Danmark, men også på verdensplan. Det er med rette et af Danmarks mest besøgte naturområder og også et område med høj biodiversitet.

Møns Klint består af lodrette lag af kridt, der rejser sig mere end 100 meter over havets overflade. Kridtet består af ca. 70 mio. år gamle kalkplader fra mikroskopiske alger, kaldet coccoliter.

På stranden kan du finde forsteninger af kridttidens dyreliv. På grund af skreddene er der fx mange vættelys, der med sin brune cigarform er let at kende. Vættelyset er en forstenet kalkpig fra bagkroppen af en blæksprutte. 

Klinten er levende natur, og al færdsel sker på eget ansvar.