Hvilke arter findes der? Nu er der gjort status på biodiversiteten i urørte skove

Naturstyrelsen har nu fået skabt et grundigt overblik over arter i 20 af statens urørte skove. AAGE V. JENSEN NATURFOND har doneret 9 mio. kroner til arbejdet, så det bliver muligt at følge med i, hvordan de urørte skove udvikler sig i fremtiden.

Der er fundet mere end 1200 forskellige dyr, planter og svampe - og der er taget feltprøver mere end 1000 forskellige steder.

Naturstyrelsen er nu færdig med at indsamle data til den store baseline-undersøgelse, der skal give et øjebliksbillede af naturen. Undersøgelsen kortlægger, hvor mange arter der findes i 20 forskellige statslige skove - før de bliver omlagt til urørt skov.

I fremtiden kan man derfor udføre lignende undersøgelser, og se hvordan de urørte skove udvikler sig:

- Der er gang i en historisk omstilling af de statslige skove, der skal være vildere og mere varierede. Derfor sletter vi også mange af de menneskeskabte spor i skoven - fx ved at fjerne dræn og grøfter. På den måde genopstår små skovsøer og moser. Og nu har vi – takket være donationen fra AAGE V. JENSEN NATURFOND – mulighed for at følge, hvordan de urørte skove udvikler sig, fortæller Rune Hauskov Kristiansen konstitueret kontorchef i Naturstyrelsen.

AAGE V. JENSEN NATURFOND har gjort arbejdet muligt ved at donere 9 mio. kroner til projektet tilbage i 2021.

Undersøgelsen kortlægger, hvor mange arter der findes i 20 forskellige statslige skove - før de bliver omlagt til urørt skov. Her er de 20 statsskove markeret.

Fundet sjældne arter

Størstedelen af statens skove er udpeget til at være urørte.  Det betyder, at skovdriften ophører, og at hovedformålet bliver biodiversitet og friluftsliv.

Baseline-undersøgelsen har gransket 20 forskellige skove, der byder på forskellige naturtyper - herunder Stenderupskovene, Skagen Klitplantage og Almindingen på Bornholm. Og undervejs i dataindsamlingen er der også gjort overraskende fund – blandt andet på førstnævnte placering.

I Stenderupskovene nær Kolding blev der nemlig fundet en træsaftsvirreflue, der ellers var uddød i Danmark. I alt er der fundet 55 truede arter i de urørte skove, som nu får endnu bedre betingelser for at udbrede sig:

- Den danske natur er blevet fattigere på planter og dyr gennem de seneste århundreder. Men nu bliver der skabt bedre levevilkår for sjældne og truede arter – både i urørte skove og i de kommende naturnationalparker. Derfor forventer vi også, at der bliver et grundlag for en positiv udvikling for biodiversiteten på de pågældende arealer, lyder det fra Rune Hauskov Kristiansen.

Som en afrunding på undersøgelsen skal der laves en rapport på baggrund af de forskellige data. Afrapporteringen forventes at være færdig i løbet af 2025.


Læs mere om, hvordan Naturstyrelsen genopretter naturen her: www.vilderenatur.dk 

FAKTABOKS

  • Projektet er finansieret af AAGE V. JENSEN NATURFOND – der har doneret 9 mio. kroner.
  • Designet af feltundersøgelserne er udarbejdet af forskere fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet.
  • Baseline-undersøgelsen beskriver blandt andet mængden af dødt træ i skovene, skovstrukturen og jordbundsforholdene. Derudover er der søgt efter forskellige artsgrupper – såsom sommerfugle, flagermus og vedboende svampe.
  • Alle data fra feltundersøgelserne bliver offentliggjort på Danmarks Miljøportal. Alle artsregistreringer er desuden tilgængelige via www.arter.dk
  • Naturstyrelsen registrerer hvor der bliver udført naturgenopretningstiltag i de undersøgte skovområder. På den måde kan effekten af arbejdet måles senere hen.