Med hunden ved siden bliver en gåtur, løbetur – eller cykeltur – i skoven meget hyggeligere.
Luften er så frisk og klar, at en halv time i det grønne på mirakuløs vis visker tavlen ren og giver os energi til flere timer. Hunden derimod, den bliver dejlig træt! De mange sanseindtryk i skoven trætter nemlig vores firbenede venner på den “fede” måde. Særlig skovens dufte. Når hundens fantastiske lugtesans aktiveres, får hunden hjernegymnastik på den allerbedste måde.
Cykeltur
Hunden skal være udvokset, før den kan tages med på en cykeltur. Hvis hunden ikke er vant til længerevarende motion, skal dens kondition langsomt bygges op. Hunden skal også tilvænnes at løbe ved siden af en cykel. Husk at holde nogle pauser så hunden får tid til at snuse, tisse og besørge undervejs. Og motion giver velvære – både for to- og firbenede.
Hjernegymnastik
Tag lidt hundemad eller godbidder med hjemmefra. Bind hunden til et træ. Vis hunden, at du har noget lækkert og gem så godbidderne i skovbunden, bag buske og træer eller i sprækkerne på en væltet træstamme. Lad så hunden finde godbidderne. På samme måde kan du også lade hunden finde en bold eller andet legetøj, den er glad for.
Hvis du bruger en flexline eller en lang line/tøjsnor, har hunden mere plads at bevæge sig på.
Kropskontrol
Der er også andre måder at aktivere hunden på. Fældede træstammer er fantastiske balancebomme. Også stablede stammer udgør en meget spændende forhindring. Man skal selvfølgelig sikre sig, at stammerne ikke kan falde sammen, når hunden kravler på dem. Hvis man vil have lidt luft under poterne, så er små åløb eller grøftekanter også spændende udfordringer i skovens “agility-bane”.
Hunden er fantastisk god til at følge et duftspor, og med lidt øvelse kan hunden lære at finde en “forsvunden” person. Sæt en lang line på hunden og bliv stående. Lad en person, som hunden er glad for, gå/løbe i forvejen ud ad skovstien. Vælg et sted hvor personen vil være synlig ca. 25 m fremme. Lige før personen forsvinder ud af syne, kaldes på hunden. Vent yderligere 1 minut mens personen “forsvinder” og gemmer sig.
Når tiden er gået, så sig “find far!”, eller hvem det nu er, og gå ud ad stien. Lad hunden arbejde selvstændigt. Først vil hunden benytte sig af synet, den så jo i hvilken retning personen gik, men når hunden kommer til forsvindingsstedet, bliver den nødt til at benytte sig af lugtesansen og følge duftsporet det sidste stykke vej. Hunden vil måske zig-zagge lidt de først gange, men den skal nok nå frem.
Lad den forsvundne person rose og belønne hunden. Med lidt øvelse kan afstanden og tiden øges, og snart bliver den en rigtig sporhund.
Jagtinstinkt
Alle hunde, store som små, har et jagtinstinkt som kan “tændes”. Selv lydige hunde kan lade hånt om opdragelsen, stikke af og forvolde stor skade. Derfor skal hunden have snor på, når I færdes i skoven. En flexline eller lang snor giver både sikkerhed og frihed til alt det sjove.
Husk
- At hunden skal være i snor i skoven
- At have en lang line liggende i bilen, så du og din hund altid er klar til en skovtur
- At hunden må være løs, men skal være under kontrol, i en “hunde-skov”
- At medbringe vand på varme dage
- At vise hensyn
Læs mere: