Myggenes festmåltid

Sæsonen for myggestik

Sæsonen for myggestik strækker sig fra maj til august, og specielt i de tidlige morgentimer og om aftenen, er der risiko for at få myggestik.

Myg er insekter, der lever af blod. De har eksisteret på Jorden i over 170 mio. år, og i Danmark findes der ca. 30 arter, der stikker mennesker. Det er dog kun hunmyggen, der stikker. Hunmyggene skal nemlig bruge blod for at lave nye æg.

Myg tiltrækkes af menneskers kropslugt, varme og udåndingsluft. Når det er varmt og vi sveder lidt mere, vil der altså være større risiko for at få myggestik. Myggene har små "antenner", som de bruger til at lugte sig frem til deres bytte med. Faktisk kan en myg lugte et menneske på op til 50 m. afstand, og myggen har ikke noget i mod at flyve langt for at finde blod.

Når myggen stikker, gennemtrænger den huden med en lille snabel. Snablen sprøjter et kemisk stof inden under huden, der forhindrer blodet i at størkne. På den måde har myggen let ved at suge blodet op. Det er også dette stof, der giver myggestik.

Hvis du opdager en myg, der er ved at stikke dig, er det bedst, hvis du lader myggen sidde til den er færdig med at suge blod. Myggen suger nemlig noget af det kemiske stof ud igen, lige inden den letter - så hvis du klasker myggen, kan du risikere, at stikket klør endnu mere.

Hvordan undgår jeg myggestik?

Det bedste er at dække kroppen med tøj, så myggen ikke har et sted at stikke. Men når vejret er varmt, er det måske ikke det, man har mest lyst til. 

Myg kan godt lide varme, fugtige omgivelser, så hvis du vil undgå for mange myggestik, skal du holde dig fra søer og vandløb - specielt om aftenen. 

Myg tiltrækkes af lugt, så hvis du er aktiv og sveder på en varm dag, kan du risikere at tiltrække myg. 

Er der mange myg, der hvor du sover, kan du sætte et myggenet op over din seng. I Danmark er det ikke nødvendigt at bruge et imprægneret myggenet.

Der findes også en lang række myggemidler - men brug dem med omtanke.