Højlyngsstien

Højlyngsstien er en 67 km lang, markeret vandrerute tværs over Bornholm. Ruten går via Hammerknuden, Slotslyngen, Rutsker Højlyng, Rø Plantage, Almindingen, Ølene og Paradisbakkerne. Dermed kommer man igennem den gamle højlyng, hvor klipperne ligger højt, og hvor bønderne tidligere havde deres dyr gående på græs.

Om Højlyngsstien

I dag består store dele af den gamle højlyng af skov, og det er også her, man finder nogle af Bornholms største naturværdier. Ruten udmærker sig ved at gå i (efter danske forhold) meget øde områder. Man passerer således kun gennem en enkelt landsby på turen (Olsker), resten af ruten foregår i natur eller landlige omgivelser.

Højlyngsstien møder den 120 km lange Kyststien ved Sandvig og ved Aarsdale, så man kan sammensætte en lang vandretur via begge stier, eksempelvis fra Hammerknudens klipper i nord til Dueoddes hvide sand i syd. Eller man kan sammensætte begge forløb til en rute på næsten 200 km. Højlyngsstien forløber primært på grusveje og trampestier, men uden for de kommunale og statslige arealer går den via cykelvejene, og her er der nogle strækninger med asfalt.

Stien er ikke tænkt som den hurtigste rute hen over øen. Den er i stedet anlagt med henblik på at give de smukkeste naturoplevelser i Bornholms indland. Der er gode muligheder for at overnatte primitivt undervejs langs stien, både i shelters, på primitive lejrpladser og i skovområder med fri teltning. Der er også en del toiletter og vandposter på ruten.

Højlynggstien er første del af det større projekt Bornholms Grønne Bølge, som skal skabe rekreativ og naturmæssig sammenhæng i Bornholms indland.

Planlæg din tur

Du kan vælge enten at gå hele turen på 67 km. eller dele ruten op i mindre etaper. Herunder får du inspiration til, hvordan du kan planlægge din tur i mindre etaper. Afstandende mellem de enkelte etaper varierer, men de kan typisk tilbagelægges på en dag. Kortene for hver enkelt etape informerer om faciliteter såsom placering af bålplads, drikkevand og spisesteder.

Download kort
Download GPX-fil

Højlyngsstien snor sig gennem den smukke Ekkodal, hvor kvæg græsser på begge sider af den nyopførte boardwalk.

Praktiske informationer

Ruten fører dig ligeledes gennem skoven, hvor du har rig mulighed for at fordybe dig i dyrelivet.

Planlæg din tur på udinaturen.dk

På udinaturen.dk kan du se overnatningspladser, områder med fri teltning, kortere lokale vandreruter, bålpladser og meget mere.

Se kortet over Højlyngsstien på udinaturen.dk