Højlyngsstien

Højlyngsstien er en 67 km lang, markeret vandrerute tværs over Bornholm. Ruten går via Hammerknuden, Slotslyngen, Rutsker Højlyng, Rø Plantage, Almindingen, Ølene og Paradisbakkerne. Dermed kommer man igennem den gamle højlyng, hvor klipperne ligger højt, og hvor bønderne tidligere havde deres dyr gående på græs.

Om Højlyngsstien

I dag består store dele af den gamle højlyng af skov, og det er også her, man finder nogle af Bornholms største naturværdier. Ruten udmærker sig ved at gå i (efter danske forhold) meget øde områder. Man passerer således kun gennem en enkelt landsby på turen (Olsker), resten af ruten foregår i natur eller landlige omgivelser.

Højlyngsstien møder den 120 km lange Kyststien ved Sandvig og ved Aarsdale, så man kan sammensætte en lang vandretur via begge stier, eksempelvis fra Hammerknudens klipper i nord til Dueoddes hvide sand i syd. Eller man kan sammensætte begge forløb til en rute på næsten 200 km. Højlyngsstien forløber primært på grusveje og trampestier, men uden for de kommunale og statslige arealer går den via cykelvejene, og her er der nogle strækninger med asfalt.

Stien er ikke tænkt som den hurtigste rute hen over øen. Den er i stedet anlagt med henblik på at give de smukkeste naturoplevelser i Bornholms indland. Der er gode muligheder for at overnatte primitivt undervejs langs stien, både i shelters, på primitive lejrpladser og i skovområder med fri teltning. Der er også en del toiletter og vandposter på ruten.

Højlynggstien er første del af det større projekt Bornholms Grønne Bølge, som skal skabe rekreativ og naturmæssig sammenhæng i Bornholms indland.

Planlæg din tur

Kort over Højlyngsstien og Kyststien

Hent en PDF-fil med et detaljeret kort over hele Bornholm, inklusive Højlyngsstien og Kyststien. PDF-kortet er georefereret, så hvis du åbner det med en mobilapp som understøtter dette, eksempelvis Avenza Maps, kan du se din position på kortet mens du vandrer. Du kan også vælge at udskrive kortet i faktisk størrelse og med funktionen plakat, så udskrives det opdelt på et antal papirark.

Download kortet

GPX-fil

På Højlyngsstiens side på udinaturen.dk kan du downloade en GPX-fil, som kan bruges til at navigere med ved hjælp af en GPS eller mobilapp.

Find GPX-filen på Udinaturen.dk

Kort over etaper på ruten

Hvad enten du går hele ruten og overnatter i naturen undervejs, eller blot ønsker at gå dele af turen, kan du benytte kortene, som er delt op i syv etaper. Længden på en etape er typisk omkring 9-12 km, så den kan gås på mellem 2 og 4 timer, alt efter dit tempo. Kortene for hver enkelt etape informerer om faciliteter såsom placering af shelters, primitive overnatningspladser, toiletter og drikkevand.

  1. Fra Sandvig til Olsker (ca. 11 km)Første halvdel af etapen er ret kuperet og med små, smalle stier. Man kommer forbi Hammerknuden, Opalsøen, Hammershus og Ravnedalen. Der er ingen overnatningsmuligheder i Olsker, men mulighed for at tage en bus.
  2. Fra Olsker til Rø Plantage (ca. 9 km)
    Fra Olsker forløber de første ca. 4 km på små asfaltveje. Herefter mest på grusveje. Man kommer forbi Ols Kirke, Rutsker Højlyng og Spellinge Mose. I Rø Plantage er der mulighed for fri teltning samt shelterplads og flere primitive overnatningspladser (kan ses på etape 3 kortet).
  3. Fra Rø Plantage til Almindingen Nord (ca. 12 km)Gennem Rø Plantage forløber etapen på grusveje og smalle trampestier. Man kommer forbi Borgen og Borgedalssøen. Fra Rø Plantage til Stavsdal Plantage er der 2 km på en lille asfaltvej. Herfra er det på grusveje indtil man når Almindingen. I den nordlige del af Almindingen er der mulighed for fri teltning, og en primitiv overnatningsplads.
  4. Fra Almindingen Nord til Hareløkkerne (ca. 11 km)
    Etapen forløber på grusveje og smalle trampestier samt et kort stykke på asfalt. Man kommer forbi Rokkestenen, Lilleborg, Rytterknægten, Ekkodalen og Gamleborg. Der er enkelte stejle forløb på ruten. Ved Hareløkkerne er der shelterplads og en primitiv overnatningsplads. 
  5. Fra Hareløkkerne til Ølene (ca. 9 km)Etapen forløber på grusveje og smalle trampestier. Man kommer forbi Bastemose, Bisonskoven og naturreservatet Ølene. Nær Ølene ligger et stort shelter (Pedersker Jagthus) et stykke fra stien.
  6. Fra Ølene til Paradisbakkerne (ca. 11 km)Etapen forløber primært på grusveje og smalle trampestier, samt en mindre strækning på en smal asfaltvej. Man kommer forbi Øle Å, Gamleborg og Aarsdale Ret. Langs Øle Å kan stien være meget våd i vinterhalvåret. Her kan man evt. bruge kortet til at navigere via skovvejene i stedet. Der er en primitiv overnatningsplads lige når man kommer ud af Paradisbakkerne (kan ses på etape 7 kortet).
  7. Fra Paradisbakkerne til Aarsdale (ca. 4 km)Etapen går primært på små asfaltveje med udsigt over Østersøen. 
Højlyngsstien snor sig gennem den smukke Ekkodal, hvor kvæg græsser på begge sider af den nyopførte boardwalk.

Praktiske informationer

Ruten fører dig ligeledes gennem skoven, hvor du har rig mulighed for at fordybe dig i dyrelivet.

Planlæg din tur på udinaturen.dk

På udinaturen.dk kan du se overnatningspladser, områder med fri teltning, kortere lokale vandreruter, bålpladser og meget mere.

Se kortet over Højlyngsstien på udinaturen.dk