Året rundt ved Fodsporet

Hvornår kan man se rådyrfamilier i flok? Og hvornår er det bedst at plukke hyldeblomster, æbler og mirabeller eller opleve sjaggernes ædegilde i buske og hegn? Følg årets gang på Fodsporet.

Forår

Foråret melder sig med grønne spirer. Trækfuglene vender så småt tilbage efter deres vinterophold i varmere egne. En af dem er viben, som tilbringer vintertiden i Spanien og Frankrig. Dens vinger, som er bredest i enderne, gør den let at kende, når den flyver over markerne.

På meget lune dage kommer markfirbenene frem for at nyde solen. Mirabellebuskene langs Fodsporet springer ud i en sky af hvide blomster.

Buske og krat vrimler med sangfugle, og hvidtjørnen blomstrer.

Sommer

Rådyrene har lam, og de blomstrende lyslilla og hvide syrener spreder deres intense duft langs store dele af stien. Også hylden står i fuldt flor. Vil du samle de hvide blomsterskærme til at lave hyldeblomstdrik af, er det nu, du skal ud med saksen.

Kanterne langs Fodsporet er fyldt med blomster. Lyseblå cikorier, røde valmuer, gule kongelys og hvide rølliker er nogle af dem. Og du er velkommen til at plukke en buket grøftekant med hjem.

Grøftekanterne blomstrer stadig, mens der er kommet bær på de første buske. På våde dage kan du møde vinbjergsneglene med de store, flotte huse, som har forskellige farver og tegninger.

Efterår

Det er tid til høst. Æbler og mirabeller er blevet modne, og du kan også samle brombær og hyldebær.

Træer og buske har skiftet til efterårsfarver. Ahornen er i gult, mens rødegens blade bærer røde nuancer.

Når den første nattefrost har været forbi, er slåenbuskens bær klar til at plukke – til saft eller som krydderi på snapsen. Men også andre kan lide bær. De brogede og støjende sjaggere kommer nordfra i flokke for at tage del i det store ædegilde, inden vinteren sætter ind.

Vinter

Træerne har tabt bladene, og det er lettere at få øje på de dyr og fugle, der stadig er her. Det gælder f.eks. egern, som leder efter depoter med mad.

Rådyrene samles i flokke – de såkaldte spring – på markerne. Flokkene kan bestå af op til 20-30 dyr, som søger føde i fællesskab.

Vinteren er på sit højeste. Er der faldet sne, kan du se, hvem der også bruger stien – især når du ikke er her. Du kan finde spor af rådyr, ræv, hare, egern og andre dyr, der bruger Fodsporet som færdselsåre. Når sneen er smeltet, vender lærken tilbage fra vinterkvarteret længere mod syd.

Fotograf: Susanne Hansen