Året rundt i Grevinge Skov

Forår

I det tidlige forår kan du høre stor flagspætte tromme. Det lyder nærmest som en maskingeværsalve, når den går løs på en træstamme. Lyden kan høres langt væk, og hvis ikke spættens kranium var udformet på en helt særlig måde, ville den uden tvivl få hjernerystelse.

Hvis du er på det rette sted det rette tidspunkt, kan du se skovsneppen flyve over trætoppene i skumringen, mens den kalder på en hun. Hvis hunnen svarer, kan du blive vidne til deres parringsspil, hvor de to fugle kredser om hinanden med halerne vidt udspilede, så de hvide vingespidser danner en halvcirkel.

I skovbunden pibler anemonerne frem. Det er et skønt syn. Og du kan også plukke en stor buket og tage med hjem.

Bøgen springer ud med sine lysegrønne blade, og anemonerne trække sig tilbage, når kronerne lukker sig. Fuglesangen er på sit højeste. Tag ud en tidlig forårsmorgen og hør hele fuglekoret. På www.fuglestemmer.dk kan du se og høre mange af Danmarks fugle. Hjemmesiden virker på din mobiltelefon, så du kan tage den med ud i skoven og blive klogere på fuglesangen.

Ræven har unger, og sidst i maj først i juni kan du være heldig at se rævehvalpene lege ude foran rævegraven. Sæt dig musestille 10-20 fra graven – allerhelst oppe i et træ – en times tid før solnedgang. Husk at vinden skal være imod dig, ellers kan rævene lugte dig og så er de hurtigt væk. Du kan være heldig at få en fantastisk oplevelse.


Sommer

Hylden blomstrer i skovbrynene, og du kan plukke hyldeblomster til at lave saft af. Det er let, og saften smager skønt.

Egen er også sprunget ud nu, og skoven er ved at blive mørkegrøn. Midt på sommeren er skoven meget stille. Dyr og fugle har travlt med at fodre unger, og de fleste mennesker tager til stranden i stedet for skoven. Så du får den helt for dig selv.

Du kan gå på jagt efter vilde hindbær. De vokser typisk på steder, hvor der er fældet træer. Langs vejkanterne blomstrer skovhullæbe, der er en af vore mest almindelige orkideer. Den kan blive op til en meter høj, og der er ret mange af dem i Grevinge Skov.

Efter et kraftigt regnfald kan du begynde at lede efter kantareller i skoven. Der er også brombær og lidt senere kan du plukke slåen til slåensaft eller til hjemmelavet snaps. Slåen skal helst have lidt frost før de ellers så bedske bær får den rette sødme. Men du kan snyde ved at lægge bærrene i fryseren en dag eller to.


Efterår

Nu er det for alvor ved at være svampetid. Grevinge Skov har ry for at være en af de bedste svampeskove i Odsherred, så det er bare at fatte en kurv, en lille kniv og en børste og tage ud og gå på svampejagt. Efter en varm og helst også lidt våd sommer kan du finde masser af gode spisesvampe. Udover kantareller er der rørsvampe – bl.a. Karl Johan – pigsvamp, trompetsvamp og meget mere. Tag en god svampebog med eller tjek dine svampe på www.svampeatlas.dk.

Skoven har iført sig sine smukke efterårsfarver, og lige nu er det måske den allerbedste tid at gå en lang tur i skoven. Du kan se, hvor mange af de gamle stendysser i Grevinge Skov, du kan komme forbi på turen.

I skovbunden pusler det af mus, der er ude og samle forråd til vinteren. Vinteren er for alle dyr en kamp for at overleve. Egernet samler nødder i hasselbuskene, og spætmejsen hamstrer bog, agern og nødder. Skovskaden har travlt med at begrave sit ”bytte” i et skadenæbs dybde. Det er ikke altid, den husker sine gemmesteder. På den måde er den med til at så ny skov.


Vinter

Bladene er faldet af træerne, så det er lettere at få øje på rådyr i skoven. Hvis det har sneet, kan du også gå på jagt efter dyrespor. Det er sjovt at lære at kende de forskellige spor. Måske støder du også på blodspor i sneen. Det kan være, at det er ræven, der har haft held med nattens jagt.

Læs mere om at tyde dyrespor i Naturstyrelsens dyresporsguide

Hvis det har sneet, kan du spænde langrendsskiene på og løbe en tur i skoven. Der er masser af bakker i Grevinge Skov, så du skal nok få pulsen op. Og når du er inde i skoven, kan du kun høre naturens egne lyde.

Det er juletid, og du må gerne samle grangrene, kogler, lav og mos til dine juledekorationer. Men husk, at du kun må tage det, der ligger på jorden, og kun til dit eget forbrug.

Det hænder, at havørnen kommer forbi ved vintertide. Havørnen er Nordeuropas største rovfugl med et vingefang på op til 244 cm. Ornitologerne kalder den ”den flyvende dør”, så du kan slet ikke tage fejl.

De første mejser og musvitter begynder så småt at synge.

Rævene har deres parringstid. Det kaldes at de roller. De bjæffer og gøer til hinanden. Man har fundet ud af, at hver ræv har sit eget helt specielle kald. På den måde kan to ræve genkende hinanden på lang afstand. Du kan være heldig at høre deres skingre gøen ”wow-wow-wow-woooow” på en kold aften i januar-februar. Det kan godt lyde lidt uhyggeligt, når man ikke ved, hvad det er. Men det er et af de første tegn på, at foråret er på vej tilbage.