Året rundt på Møns Klint

Forår

Vandet neden for klinten er nærmest tropisk turkis efter vinterens småskred, der har fyldt det med kridt.

Vandrefalkeparret leder efter redeplads. Tranen, Europas højeste fugl, letter fra sin mellemstation på Rügen og sætter kursen mod Møns Klint. Formationer af de store fugle glider ind over klinten og stiger op på varme, opadgående vinde.

I skovbunden dukker forårsbebudere som kodriver og blå, gul og hvid anemone frem. Også de første orkideer kan ses nu. I begyndelsen af maj åbner flere gøgeurtearter blomstringssæsonen med et lilla og lyserødt flor i Klinteskoven og på Høvblege og Jydelejet.

Sommer

Kløfterne mellem kridtpynterne er nu frodige oaser. I Maglevandsfaldet løber koldt, klart kildevand. I faldets øverste del dækkes bunden af storkonvaller. Længere nede vokser den sjældne elfenbenspadderok.

Nu er der gode muligheder for at se vandrefalkene i aktion. De har unger og travlt med at jage. Senere skal ungerne også selv lære at flyve og jage.

Høje Møns orkideer breder sig i skov og overdrev. Høvblege tones lyseblåt af østrigsk hør og lyserødt af ærteblomsten esparsette.

I juli flyver sortplettet blåfugl på Høvblege. Den er på jagt efter en mage, og den har travlt. Sommerfuglen har kun omkring fire dage i dagslys til at formere sig. Den lever det meste af sit liv som larve og puppe i en myretues dunkle dyb.

Efterår

Visuelt er klinten på sit højeste nu og sætter scenen for trækkende traner, musvåger og et mylder af andre fugle. Der er dage med høj himmel og krystalklar luft. Dage med dis og stille mystik. Og dage, hvor østenstormen buldrer, og bølgerne skyller fossiler og rav op på flintestranden. Man kan finde søpindsvin, vættelys fra forhistoriske blæksprutter og raslesten, som er kugleflint med et løst fossil indeni.

Sensommer og efterår bugner naturen af lækker mad. Brombær, hindbær, skovsyre, strandsennep, havtorn, kantareller, rørhatte, fisk og meget mere.

Vinter

Den hvide klint er dækket af endnu mere hvidt. På strandene dannes mægtige isformationer på sten, opskyllede træer og skrænter. I solopgangen glimter sneen gyldent. Langs klintekanten åbenbares det ene fantastiske vinterscenarie efter det andet. Man er næsten alene her på denne årstid. Tusind dyrespor langs kanten og i skoven vidner dog om heftig aktivitet.