Året rundt i Sonnerup Skov

Forår

Foråret melder sig, når man kan høre den store flagspættes hidsige trommen. Det lyder lidt som en maskingeværsalve. Spætten markerer sit territorium og kalder på en hun.

På varme dage kan man høre spætmejsen med sit store udvalg af højlydte stemmer. Spætmejsen holder ofte til i de gamle bøgetræer. Den er en af de få fugle, der klatrer ligeså godt ned som op ad stammen, når den søger efter føde.

Mange rovfugle og småfugle ses langs kysten. De har travlt med at komme nordpå og få en ny generation på vingerne. Citronsommerfuglen med sin klare gule farve er årets første sommerfugl og en rigtig forårsbebuder.

Når forårssolen skinner, kan du meget vel støde på en snog eller en hugorm, der ligger på kyststien og soler sig. Firben er også ved at vågne op til dåd. Hvis vinden er i øst, kan du måske være heldig at se traner på træk på vej til Sverige.

I skoven pibler de hvide anemoner frem af skovbunden. Det er nu, du skal ud og plukke en flot buket at tage med hjem.

Hornfisken er kommet, og kysten ud for Sonnerup Skov er et godt sted at fange den. Der er meget strøm i vandet, og fiskene kommer tæt ind på land, så det er bare med at trække i waders og finde fiskestang og fisketegn frem. Bøgen springer ud. Ved Sonneruphus er der mange gamle bøgetræer.

Sommer

Badevandstemperaturen stiger, så nu er det tid til at tage den første dukkert i Kattegat. Egen er sprunget ud, og skoven genlyder af fuglesang. Rådyrene har fået unger, og du kan være heldig at se råen – hunnen – med et eller to rålam.

Du kan også lede efter sten på stranden. Mange af dem er 1-2 milliarder år gamle.

Læs mere i Naturstyrelsens folder ”Sten på stranden”

Det er tid at pakke picnic-kurven og tage på kombineret skov- og badetur. Der er god plads på stranden, der aldrig bliver til et fluepapir.

I skoven kan du lede efter hindbær i lysningerne. Skoven er mørkegrøn nu og meget stille. Overalt dufter der af blomstrende kaprifolium. På kyststien og på Skovlyngen er der hundredevis af sommerfugle. Som noget helt specielt kan du i juli støde på lille kålsommerfugl, der enkeltvis én efter én kommer ind fra havet.

Hybenrosen er en invasiv art, der fuldstændig kan tage over, hvis den får lov. Men der er ikke noget i vejen med dens frugter. Du må plukke alt det, du vil, til at lave din egen hjemmelavede hybenmarmelade. Det er også nu, lyngen blomstrer.

Efterår

Du kan gå på svampejagt i skoven. Det skal helst være vådt efter flere dages jævnlig regn, før svampene spirer frem. Tag en god svampebog med på turen, og husk aldrig at spise en svamp, som du ikke er sikker på.

Måske kan du også finde brombær at plukke. Det er høsttid, og du må frit tage til dit eget forbrug. Fuglene begynder så småt at forberede trækket sydover, og sidst i september kan du se de første fugle over kysten. Der bliver endnu flere i begyndelsen af oktober.

Skoven er efter manges mening smukkest netop nu med sine flotte efterårsfarver. Dyrene har travlt med at spise sig store og fede inden vinteren. I skoven kan du se både stor og lille korsnæb – og hvis du er heldig også hvidvinget korsnæb – der har travlt med at pille frø ud af lærketræets kogler. Du kan stadig finde rørhatte i skovbunden.

Når november kommer, er det tid at trække i gummistøvler og gå en rigtig lang tur langs stranden og lade vinden ruske dig igennem. Du kan også høste slåen, der helst skal have haft et nip frost for at få den rigtige sødme til saft eller til din egen hjemmelavede kryddersnaps. Måske møder du dompappen, der også er ude at lede efter slåenbær eller kræger.

Vinter

Det er snart jul. Du kan samle kogler, grene og mos i skovbunden. Især mos er der masser af i Sonnerup Skov. Husk at du kun må tage, hvad der ligger på jorden og så meget der kan være i en bærepose.

Vinteren er et godt tidspunkt at lede efter dyrespor i sneen. Du kan fx følge rævens fodspor og se, om den har haft held med jagten. Måske er der blodspor i sneen. For alle dyr er vinteren en kamp for at overleve.

Hvis der er sne, kan du spænde langrendskiene på og løbe en tur langs kyststien og høre havet brøle og mærke naturens kræfter. Hvis du vil dyrke stilheden kan du i stedet vælge et af de mange spor, som vejene kaldes, inde i Sonnerup Skov.

Rævene roller – det vil sige det er parringstid. På en frostklar aften i januar-februar kan du være heldig at høre rævens parringskald. Det er en skinger gøen ”wow-wow-wow-woooow”. Det er hannen og hunnen, der kalder på hinanden, og man har fundet ud af, at hvert kald er unikt, så rævene kan genkende hinanden på lang afstand. Det er en meget stærk oplevelse.