Forår
Om foråret kan man høre alle spætterne, der hakker ivrigt i træerne. Det lyder som en voldsom trommekoncert, når deres lyde fylder skoven.
I Kongens Mose har man første parket til at opleve gæs, krikænder, sangsvaner og andre trækfugle, når de vender hjem igen fra sydlige himmelstrøg. Så fyldes mosen med tusinder af ”snakkende” fugle.
I april og maj blomstrer liljekonvaller og kranskonval i skovkanter, løvskov og i skovbrynet. I Draved Skov er der ellers ikke så mange blomster, fordi der er meget skygge. I skovbunden kan der godt være anemoner, men når træerne springer ud i foråret, kommer der skygge, og så forsvinder anemonerne igen.
Sommer
I juni og juli er Kongens Mose dækket af hvid kæruld, der står og svajer i vinden.
I august kan man være heldig at se ind til flere af de lokale tranepar og deres flyvefærdige unger flyve ind over højmosen til og fra høstede marker i nabolaget, hvor tranerne finder deres føde i dagtimerne.
Men faktisk er sommeren ikke det bedste tidspunkt at besøge Draved Skov på. Den fugtige skov er nemlig meget plaget af myg på denne årstid.
Efterår
Draved Skov er et oplagt sted at samle svampe om efteråret. Den fugtige skovbund og alt det døde plantemateriale gør skoven ideel til svampe. Også hasselnødder er skoven fuld af om efteråret.
Om efteråret kan man i Kongens Mose få første parket til at opleve gæs, krikænder, sangsvaner og andre trækfugle, når de flyver mod syd. Tranerne samles i store flokke, umiddelbart inden de trækker sydpå til varmere himmelstrøg i Frankrig og Spanien.
Vinter
Om vinteren kan man blandt andet få øje på træer, som sortspætten bruger som madkasse for vinteren. Man kan kende dem ved, at der er små sorte huller over alt på stammen, og store stykker træ er hakket af. Sortspætten lyder anderledes end de andre spætter. Når den hakker på træet lyder der ”dunk, dunk, dunk” – det minder om lyden af en forhammer.
Mens underskoven om sommeren gemmer meget af det spændende, der sker i Draved Skov, så har man om vinteren godt udsyn til de store fyrresvampe, der sidder rundt om på de døde træer. Svampe æder 95 % af det døde træ i Draved, og mange steder på døde træer kan man se den store tøndersvamp, der også kaldes fyrresvamp. Det sidste kaldes den, fordi man før i tiden lagde gløder fra bålet ind i den og satte en læderrem om den. På den måde havde man ild med, når man kom til en ny lejrplads, og svampen fungerede altså som en gammeldags lighter.
Man kan også være heldig at få et glimt af en Stor Hornugle i Draved Skov. Den 60-80 cm høje fugl har ofte sin rede på jorden, hvor forældrefuglene skiftes til at ruge. De jager helt lydløst om natten. Størst chance for at opleve fuglen er i vintermånederne, hvor hannen er territoriehævdende og tuder meget kraftig ved morgengry og skumring. I stille vejr kan uglen høres på indtil to kilometers afstand.