Folkeskoven i Geding Skov indvies fredag den 21. maj 2021 kl. 10-11:30. Her kan man være med til at plante de sidste af i alt 75.000 træer og buske.
Geding Skov ligger på det store bakkedrag omkring Geding landsby nordvest for Aarhus. De første 24 hektar af Geding Skov blev plantet i 2015. Med den nye folkeskov udvides Geding Skov, så den bliver i alt 70 hektar.
Et fornemt eksempel på en partnerskabsskov
Folkeskoven i Geding Skov føjer et nyt kapitel til Naturstyrelsens langvarige samarbejde med Aarhus Vand og Aarhus Kommune, der nu runder 800 hektar ny bynær skov i Aarhus Kommune.
”Geding Skov er et fornemt eksempel på partnerskaber, hvor det offentlige og private Danmark står sammen om at forandre landskabet, så naturen og friluftslivet kan udfolde sig i nye skove, der samtidig beskytter drikkevandet langt nede under jordoverfladen og binder CO2 fra atmosfæren højt over os”, siger Søren Hald, der er skovrider ved Naturstyrelsen Søhøjlandet.
En ny folkeskov
Folkeskoven plantes i samarbejde med skovrejsnings NGO’en Growing Trees Network, der indsamler og formidler donationer fra privatpersoner og private firmaer. De 75.000 nye træer og buske, der plantes i folkeskoven i Geding Skov er en donation fra Interflora Danmark og deres kunder.
”At danskerne kan glæde hinanden med en blomsterhilsen og samtidig gøre en indsats for klima, natur, drikkevand og dyreliv er i vores optik indbegrebet af en god løsning. Folkeskoven i Geding bliver en naturperle der med sin beliggenhed passende kan kaldes en panorama skov. Allerede fra dag ét kan man nyde udsigten ind over store dele af Aarhus og hele vejen til Mols bjerge, siger Lars Heiselberg Vang Jensen, der er formand for Growing Trees Network.
75.000 buketter samlet på ét sted
Når den hvide bølge af forårsblomstrende tjørn, skovabild, vild pære, vrietorn, mirabel, røn, slåen og roser i fremtiden vil rulle hen over de artsrige skovbryn i den nye folkeskov, vil det være som om, at alle 75.000 buketter blomstrer på ny.
”Danmark har brug for flere skove, og vi er meget stolte over, at vores kunder har gjort det muligt at plante Geding Folkeskov ved at sende blomster til dem, de holder af. Vi håber, at folkeskove, man selv har været med til at skabe ved at sende blomster og gavehilsner gennem Interflora, vil skabe glæde og en ekstra dimension i oplevelsen, når man i fremtiden udfolder sit friluftliv i Geding Skov”, siger Søren Flemming Larsen, der er administrerende direktør og partner hos Interflora Danmark.
Beskytter Aarhus Vands største kildeplads
Den nye folkeskov bliver rejst på arealer, som er erhvervet i samarbejde mellem Aarhus Vand, Aarhus Kommune og Naturstyrelsen i et område med særligt vigtige grundvandsressourcer.
”Drikkevandsforsyningen i Aarhus er helt afhængig af, at vi kan hente rent grundvand,og vores største kildeplads for vandindvinding ligger for foden af Geding Skov. Hvert år indvinder vi i Aarhus Vand 3 millioner kubikmeter drikkevand fra boringer i området omkring Geding, hvilket svarer til 20 pct. af vores samlede indvinding. Derfor er skovrejsningen i Geding vigtig som en langsigtet beskyttelse af grundvandsressourcen”, siger Lars Schröder, der er direktør for Aarhus Vand.
Bidrager til visionen om Aarhus omkranset af skov
Udover at beskytte drikkevandet, er folkeskoven i Geding Skov et vigtigt bidrag til at realisere Aarhus Kommunes vision om ’Aarhus omkranset af skov’.
”Som storbyskommune er jeg enormt stolt over, at vi i Aarhus Kommune har fordoblet vores skovareal fra 5 pct. i 1989 til 11 pct. i dag, og vi er godt på vej mod målsætningen om 17% i 2030. Vi er muligvis den eneste kommune i landet, der har formået det. Vi kan takke skiftende byråd for at de har holdt fast i de ambitiøse målsætninger og det gode og årelange samarbejde med Naturstyrelsen og samtidig støttet op omkring de nye former for partnerskaber med Growing Trees Network Foundation om folkeskove. Geding Skov er et vigtigt bidrag til Aarhus Kommunes vision om Aarhus omkranset af skov. En vision der nu er godt på vej i til at blive til virkelighed til glæde for drikkevandet, klimaet, biodiversiteten og aarhusianerne”, siger Bünyamin Simsek, der er rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.
Praktiske oplysninger
Indvielsen finder sted ved Tovhøjvej 10, 8381 Tilst. Der kan parkeres på græsarealet langs Tovhøjvej.
Arrangementet foregår udendørs og med god afstand.
Der skal fremvises gyldigt coronapas.
Husk praktisk fodstøj og påklædning efter vejrforholdene.
Se invitationen og programmet for indvielsen
Kontaktinformation
Projektleder Anders Busse Nielsen, Naturstyrelsen, anbni@nst.dk, mobil 5133 0692
Geolog Bo Vægter, Aarhus Vand, bo.vaegter@aarhusvand.dk, mobil 2920 9291
Biolog Peter Søgaard, Aarhus Kommune, psg@aarhus.dk, mobil 5117 8701
Formand for Growing Trees Network, Lars Heiselberg Vang Jensen, lars@growingtrees.dk, mobil 4015 3594
Administrerende direktør og partner hos Interflora Danmark, Søren Flemming Larsen, sl@interflora.dk, mobil 2369 1229