Det kan f.eks. være Blodrød hedelibel, som er en lille guldsmed, der trods navnet ikke er særligt knyttet til heder. Hannen er rød. Hunnen fra gul til mørkebrun. De ses ofte siddende i en varm september solstribe og suger varme.
En anden art er den blå mosaikguldsmed som er evigt på farten med op til 25- 30 km/t. Hannen kan kendes på sine blå og grønne pletter på en sort baggrund. Hunnen har grønne tegninger. De voksne insekter flyver ofte langt fra vand i skovlysninger, langs stier og hegn. Her fanger de små insekter, mens larverne lever under vandet indtil de forpupper og forvandler sig til voksne guldsmede. Guldsmede er derfor meget afhængig af levesteder, hvor der er vand. Den blå mosaik guldsmed holder mest til i stillestående vand, som små vandhuller og moser i skovene. Med udpegning af mere urørt skov, vil der blive mere vand i skovene. Grøfter sløjfes og vandhuller og søer genskabes. De kommende urørte skove vil derfor kunne byde på langt flere levesteder for guldsmede og andre insekter, som trives med vand og variationen mellem skygge og lys.
Du kan læse mere om urørt skov og forandringer i skovene på www.vilderenatur.dk og der er mulighed for at deltage i skovtur i Freerslev Hegn onsdag 20. september, hvor Naturstyrelsen fortæller om urørt skov og hvad der kommer til at ske. Læs mere om turen og få praktisk information her