Medlemmerne af bestyrelsen for Naturnationalpark Hellebæk Skov og Teglstrup Hegn kommer blandt andet fra Botanisk Forening, Friluftsrådet og Museum Nordsjælland, ligesom Hellebæk-Aalsgaarde Egnshistorisk Forening og lokale grundejerlaug er repræsenteret.
Bestyrelsen skal sikre den lokale inddragelse i naturnationalparken og kan med den nye lokale formand Daniel Boalth Petersen komme med input til Naturstyrelsen om forvaltningen af natunationalparker. Daniel Boalth Petersen fortæller:
“Jeg har selv besøgt Hellebæk Skov og Teglstrup Hegn mange gange – for det er bare et dejligt sted. Jeg ser meget frem til at drøfte synspunkter og perspektiver for naturnationalparken sammen med bestyrelsen, som rummer et godt udsnit af de lokale interesser, så vi kan komme bredt rundt om input til Naturstyrelsen. ”
Også skovrider for Naturstyrelsen Nordsjælland, Søren Oldenburg, ser frem til samarbejdet:
“Det bliver godt at komme i gang med bestyrelsessamarbejdet og komme omkring alle lokale interesser. De forskellige input være med til at udvikle Naturnationalpark Hellebæk Skov og Teglstrup Hegn. Formålet med naturnationalparken er fortsat at styrke biodiversiteten i området, hvor naturen kan udvikle sig på egne præmisser, men under stadig hensyntagen til områdets unikke kulturhistorie. Her er helårsgræsning med store græssende dyr en central del. Samtidig skal naturnationalparken bidrage til spændende naturoplevelser for friluftslivet. ”
FAKTABOKS: Om Naturnationalpark Hellebæk Skov og Teglstrup Hegn
I Naturnationalpark Hellebæk Skov og Teglstrup Hegn får den vilde natur plads, og dermed styrkes biodiversiteten i området.
Hovedformålet med naturnationalparkerne er at styrke områdernes natur og biodiversitet ved at give mulighed for etablering af større sammenhængende naturområder, hvor naturen i højere grad kan udvikle sig på egne præmisser. Samtidig skal naturnationalparken bidrage til spændende naturoplevelser. Naturnationalparken forvaltes med natur og biodiversitet som hovedhensyn.
Området rummer et enestående kulturlandskab med velbevarede anlæg fra den vandkraftsbaserede industri i 16-1700-tallet. Anlægget omfatter blandt andet gravede kanaler, dæmninger og damme, hvor vandstanden flere steder reguleres med stemmeværker.
Naturnationalparken drives uden landbrug eller skovbrug, og skoven henlægges som urørt skov. Der vil udvikles en mosaik af forskellige naturtyper, der skal give gode levesteder for de vilde dyr og planter.
I naturnationalparken vil græssende pattedyr være en vigtig brik i økosystemet. Dyrenes græsning, vandring, tråd, bid og skrab på træer og buske vil være med til at skabe lysninger og en mere varieret natur.
I samspil med områdets unikke kulturhistorie genskabes en del af der naturlige hydrologiske forhold, så moser og vandhuller vender tilbage i landskabet. Derved vil der blive skabt mange varierede levesteder for en lang række sjældne og truede dyr og planter.
Med naturnationalparkerne sikres der plads til, at den danske naturs naturlige dynamikker kan slippes fri. Det betyder, at skovene vil blive præget af flere gamle, væltede og rådnende træer.
Naturnationalpark Hellebæk Skov og Teglstrup Hegn rummer i dag et stort antal sjældne og truede arter af planter og dyr, som har brug for den lysåbne, våde natur og det døde træ for at overleve.