Nu er bestyrelsen nedsat for Naturnationalpark Fussingø

Nu er de 22 repræsentanter fundet, der skal udgøre bestyrelsen for Naturnationalpark Fussingø. Bestyrelserne erstatter de tidligere lokale projektgrupper, der var oprettet for hver af de 15 naturnationalparker.

Medlemmerne af bestyrelsen for Naturnationalpark Fussingø kommer blandt andet fra Randers Kommune og foreninger med lokal forankring – såsom Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Dansk Ride Forbund og Fussingøgruppen.

Bestyrelsen skal styrke den lokale inddragelse i naturnationalparken og kan med den nye lokale formand Katrine Fruelund komme med input til Naturstyrelsen om forvaltningen af naturnationalparken. Katrine Fruelund fortæller:

“Jeg glæder mig meget til at arbejde med udviklingen af Naturnationalpark Fussingø i samarbejde med bestyrelsen. Det er et spændende og utrolig smukt område med mange facetter af friluftsliv og naturoplevelser. Sammen med en bredt sammensat bestyrelse er det mit mål, at alle synspunkter og forslag skal drøftes og belyses, så Naturnationalpark Fussingø fortsat bliver et fantastisk sted og endda mere fantastisk at opleve. Bestyrelsens opgave bliver blandt andet at komme med vigtige input til Naturstyrelsens forvaltning, og samle erfaringer til den evaluering, som kan laves efter 1 år. ”

Også skovrider for Naturstyrelsen Kronjylland, Peter Brostrøm, ser frem til samarbejdet:

“Vi ser frem til samarbejdet med bestyrelsen. Det er vigtigt at få forskellige lokale perspektiver på naturnationalparken. Formålet med naturnationalparken er at styrke områdets natur og biodiversitet. Samtidig skal naturnationalparken bidrage til spændende naturoplevelser og rumme muligheder for et alsidigt friluftsliv. Opgaven er så vidt muligt at forene de forskellige hensyn.”

FAKTABOKS: Om Naturnationalpark Fussingø

  • I Naturnationalpark Fussingø får den vilde natur mere plads og dermed styrkes biodiversiteten i området.

  • Hovedformålet med naturnationalparkerne er at styrke områdernes natur og biodiversitet ved at give mulighed for etablering af større sammenhængende naturområder, hvor naturen i højere grad kan udvikle sig på egne præmisser. Samtidig skal naturnationalparken bidrage til spændende naturoplevelser.  

  • Naturnationalparken forvaltes med natur og biodiversitet som hovedhensyn.

  • Naturnationalparken drives uden landbrug eller skovbrug, og skoven henlægges som urørt skov. Der vil udvikles en mosaik af forskellige naturtyper, der skal give gode levesteder for vilde dyr og planter.

  • I naturnationalparken udsættes stude og krondyr, som sammen med de eksisterende rådyr indgår i økosystemet. Dyrenes græsning, vandring, tråd, bid og skrab på træer og buske vil være med til at skabe lysninger og en mere varieret natur.

  • Der skal også genskabes naturlig hydrologi, så moser og vandhuller kommer tilbage i landskabet. Derved vil der blive skabt levesteder for en lang række sjældne og truede dyr og planter.

  • Med naturnationalparkerne sikres der plads til, at naturlige dynamikker kan slippes fri. Det betyder, at skovene vil blive præget af flere gamle, væltede og rådnende træer.

  • Naturnationalpark Fussingø rummer i dag et antal sjældne og truede arter af planter og dyr, som har brug for den lysåbne, våde natur og det døde træ for at overleve.