Nye boliger til sjældne flagermus

Du skal kigge godt efter, og lægge hovedet bagover for at se dem, men Almindingen har fået flere boliger til flagermus.

Et af flagermushullerne. Foto: Naturstyrelsen.

Mange flagermusarter er afhængige af huller og sprækker i træer. Her sover de om dagen, føder deres unger, eller går i dvale om vinteren. Men hulheder og sprækker opstår sjældent i unge træer – de er mest almindelige i gamle træer, der har fået skader på grund af eksempelvis blæsevejr, snetryk, lynnedslag eller sygdom.

I Almindingen har der gennem 200 år været et effektivt skovbrug, hvor træerne er blevet fældet, inden de er blevet gamle. Kun omkring Christianshøj og Ekkodalen finder man større mængder ældre træer. Det er derfor også her, mange af de bornholmske flagermus holder til. For eksempel den meget sjældne og truede Bechsteins flagermus, som i Danmark kun er fundet på Bornholm.

Naturstyrelsen har med støtte fra EU-projektet LIFE Open Woods arbejdet med at gøre skoven til et bedre levested for de sjældne flagermus og de mange andre arter, der trives i gamle skove. Senest er der blevet lavet huller i 40 træer, som forhåbentlig fremover bliver boliger for flagermus.

”Hullerne er lavet 5 meter eller højere oppe i træerne, hvor de gør mest gavn for flagermusene. Derfor har det været nødvendigt at klatre i træerne under arbejdet. Hullerne er udført med et særligt sydkoreansk billedskærerværktøj, som gør det nemmere at lave et mindre indgangshul, men en større hulhed inde i træet,” forklarer skovfoged Rasmus Munch Marcher, som har styret arbejdet.

Hullerne er lavet, så de efterligner de hulheder, der kan opstå, når råd spreder sig fra en gren ind i træets stamme. De er lavet i yngre (ca. 50 år gamle) ege- og bøgetræer som vokser i nærheden af Christianshøj, så flagermusbestandene kan sprede sig i skoven.

Se indslag fra TV 2/Bornholm om de nye flagermushuller

Se video om arbejdet for at hjælpe Bechsteins flagermus i Almindingen

Læs mere om LIFE Open Woods

Læs også: Rødgranplantage bliver til ny vinteregeskov

 

Veterantræer og veteranisering

Gamle træer med skader, sprækker, hulheder og delvist forfald kaldes veterantræer. De er særligt vigtige som levesteder for mange af de truede arter, der lever i skovene.

Når der mangler veterantræer i en skov, kan man fremskynde processen ved at veteranisere yngre træer. Det gøres ved at påføre dem skader, som efterligner det, der kan ske med træerne gennem et langt liv.

Målet med denne veteranisering er at skabe stabile, langvarige og værdifulde levesteder, Hensigten er IKKE at dræbe træerne, men tværtimod at skabe et langvarigt, kontinuerligt samspil mellem vækst og forfald i levende træer i skoven.

LIFE Open Woods

LIFE Open Woods er et EU LIFE støttet naturprojekt, som har til formål, at øge potentialet for biologisk mangfoldighed i skov. Projektet understøtter omstillingen fra produktionsskov til en rigere skovnatur med højere biologisk mangfoldighed.