Forvaltningsplaner for urørt skov er i høring

Naturstyrelsen har den 4. oktober sendt 59 forvaltningsplaner i høring indtil d. 29. november. Det drejer sig bl.a. om Ravnsholt og Sønderskov, Kongelunden og Fasanskoven, Geelskov, Bistrup Hegn og Tokkekøb Hegn.

Naturstyrelsen har den 4. oktober 2024 igangsat en offentlig høring af 59 forvaltningsplaner for urørt skov i hele landet. Høringsperioden vil vare 8 uger og slutter den 29. november 2024. I denne periode vil det være muligt at læse forvaltningsplanerne, se kortmateriale over de planlagte tiltag og komme med høringssvar. Forvaltningsplanerne omhandler i Hovedstadsområdet Ravnsholt og Sønderskov, Kongelunden og Fasanskoven, Geelskov, Bistrup Hegn og Tokkekøb Hegn.

Med urørt skov menes, at den kommercielle træproduktion stoppes, og at formålet med skovene i stedet bliver at sikre og forbedre biodiversiteten samt skabe gode muligheder for friluftsliv. Skovene er allerede udpeget som urørte, og planerne skitserer, hvilke aktiviteter der skal ske i skovene de kommende år. Der er nemlig brug for en aktiv naturgenopretningsperiode efter at skovenes primære formål i mange år har været at producere træ. Tiltagene i naturgenopretningsperioden skal skabe de bedste vilkår for biodiversiteten, inden naturen overlades til sig selv.

Forvaltningsplanerne beskriver de tiltag, der iværksættes for at udvikle naturværdierne og skabe naturlig variation i de enkelte skove.

Det omhandler blandt andet genopretningen af den naturlige hydrologi der hvor det er muligt. Dette sker ved at lukke og tilkaste grøfter og dræn. Der vil blive skabt  en mere naturlig variation i skovens struktur og tæthed ved at lysne i skoven og ved at svække træer i ensaldrende bevoksninger. Dette skaber en række forskellige små levesteder i træerne som man ellers primært finder i gamle træer– og kaldes for veteranisering. Der skabes lysninger i skovene og der fældes og fjernes ikke-hjemmehørende træarter som f.eks. de vestamerikanske douglasgran og kæmpegran for at give mere plads til de hjemmehørende arter.

Mere græsning i skovene

For Ravnsholt og Sønderskov, Bistrup Hegn, Tokkekøb Hegn og Kongelunden og Fasanskoven planlægges der græsning med kreaturer inde i skoven i nye folde. De store græssere er med til at skabe variation og diversitet i et område ved hjælp af deres bid, møg og tråd. De holder lysningerne i skoven åbne, så de ikke overvokses af træer, hvilket gavner plantediversiteten, insekterne og fuglene. Der vil blive adgang til foldene via låger og/eller stenter.

Du kan herunder se, hvor de planlagte afgrænsninger for de kommende folde er planlagt i de forskellige skove:

 

Indgiv et høringssvar

Høringsperioden løber fra d. 4. oktober til d. 29. november 2024. Borgere og interesseorganisationer kan komme med input til de konkrete udkast til forvaltningsplaner. Det kan man gøre ved at skrive til mailadressen forvaltningsplaner@nst.dk inden fristens udløb.

Naturstyrelen gør opmærksom på, at alle svar bliver offentliggjort i et høringsnotat og at alle svar vil være omfattet af aktindsigt. Læs nærmere om Naturstyrelsen behandling af dine personoplysninger her. 

Man kan finde forvaltningsplanerne i Naturstyrelsens digitale forvaltningsplanssystem https://gis.nst.dk/difo/hoering/ – her er der mulighed for at læse de fulde planer og se, hvilke andre tiltag der skal ske i den pågældende skov. Ønskes en printvenlig version af forvaltningsplanerne i høring, kan man sende en mail til forvaltningsplanertilprint@nst.dk med teksten ”Forvaltningsplaner til print” i emnefeltet. Man skal være opmærksom på, at der ikke vil være kortmateriale i de printvenlige versioner.
Hvis man ønsker kortmateriale af de kommende folde, kan man skrive til hst@nst.dk. Gør det tydeligt i emnefeltet, at det er kortmateriale over de kommende folde i forbindelse med høringen af de 59 forvaltningsplaner.

Du kan læse meget mere om den offentlige høring på Naturstyrelsens høringsside: https://naturstyrelsen.dk/vildere-natur/uroert-skov/offentlig-hoering-af-udkast-til-forvaltningsplaner-for-uroert-skov-oktober-2024

Læs mere om urørt skov: https://naturstyrelsen.dk/vildere-natur/uroert-skov

Læs om de forandringer Naturstyrelsen laver på statens arealer