Kom med på tur i fremtidens skov, når planerne for Højballe Skov præsenteres

Naturstyrelsen, Samn Forsyning og Horsens Kommune inviterer søndag den 18. maj 2025 til et forårsevent under åben himmel, hvor planerne for første etape af Højballe Skov præsenteres. Mens de besøgende går på opdagelse i det kommende skovområde, kan de slukke tørsten i frisktappet grundvand direkte fra undergrunden.

Skitsetegning af fremtidigt skovområde med sumpskovsti. Visualisering: Naturstyrelsen

Et nyt skovrejsningsprojekt skal være med til at beskytte grundvandet ved Højballegård vandværk og skabe naturoplevelser for kommunens borgere, og nu er projektet så langt, at planerne kan præsenteres, og du kan blive klogere på, hvordan det hele kommer til at se ud. 

Det er Naturstyrelsen, Samn Forsyning og Horsens Kommune, der samarbejder om projektet.

De første skridt ind i den kommende skov

Kom og hør om de konkrete planer for første etape af den nye skov – og bliv klogere på, hvordan de åbne marker øst for Egeberg og Gedved forvandles til et varieret skovlandskab med start i foråret 2026.

Besøgende vil på dagen få fornemmelsen af den fremtidige skov. Tegningerne for første etape af det kommende skovlandskab bliver præsenteret, og de besøgende vil møde Naturstyrelsen, Samn Forsyning og Horsens Kommune, som står bag det fælles projekt. 

Et slået spor gennem markerne giver mulighed for at gå en tur ud til et nyt udsigtspunkt. Efter gåturen kan de besøgende passende slukke tørsten i frisk grundvand tappet direkte fra en af områdets boringer, som i dagens anledning er åbnet til ”fri bar”. 

Hvis de besøgende har lyst, kan de få et lille træ med hjem og passe på det indtil næste forår, hvor de inviteres tilbage for at plante det ud i skoven i anledningen af første etape af skovrejsningen.

- Vi glæder os til at vise borgerne det, der bliver begyndelsen på et helt nyt bynært skov- og naturområde tæt på Egebjerg, Hansted og Gedved. Skovrejsningen er en vigtig brik i vores klimaplan, hvor mere skov er med til at lagre CO₂ og bidrager til målet om CO₂-neutralitet i 2030. Samtidig er det her, Horsens Kommunes eventskov bliver plantet og markerer, at vi også tænker grønt, når Horsens danner ramme for store events. På den måde er skoven et fantastisk grønt løft – både for klimaet, biodiversiteten og for livet i hverdagen, siger Peter Sørensen, borgmester i Horsens Kommune.

Fra dyrkede marker til mangfoldigt skovlandskab

Den første etape af Højballe Skov omfatter 191 hektar og bliver dermed et kæmpe skridt mod at realisere visionen med at rejse en skov på op mod 400 hektar.

Med en beliggenhed direkte øst for Hansted Skov vil Højballe Skov med tiden mere end fordoble det samlede skov- og naturområde øst for Egebjerg og Gedved, der allerede i dag er et populært udflugtsmål til hverdagsrekreation og organiseret friluftsliv. Med fordoblingen bliver det et vigtigt kerneområde i de overordnede økologiske forbindelser.

I etableringen af den fremtidige Højballe Skov bliver landbrugsmarker omdannet til et varieret skov- og naturområde, hvor biodiversiteten får nye og bedre betingelser. Der plantes hjemmehørende træarter, og skovlandskabet vil veksle mellem lyse og åbne enge og skov samt søer, vandhuller, moser og lavninger. 

Skovgæstens oplevelse tænkes ind i projektet fra starten. Stisystemerne giver adgang til at opleve landskabet på en måde, som ikke før har været muligt. Man vil kunne færdes i tæt og åben skov, gennem åbne naturarealer, forbi græssende dyr og vand og op til nye udsigtspunkter.

- Højballe Skov bliver et mangfoldigt og levende skovlandskab. Vi genskaber moser og fugtige lavninger ved at bryde gamle dræn og vi lægger marksten tilbage som levesteder for padder, insekter og mosser. Vand og sten giver samtidig landskabet karakter fra dag ét. Skoven plantes naturnært, med blandinger af hjemmehørende arter og vekslende med områder, der får lov at gro til naturligt. Skovrejsning er nemlig meget mere end at sætte træer i jorden, siger Søren Hald, Skovrider ved Naturstyrelsen Søhøjlandet. 

Til gavn for grundvandet

Skovens placering er nøje udvalgt med fokus på beskyttelse af grundvandet. Formålet med skovrejsningen er nemlig først og fremmest at fremtidssikre vigtige grundvandsmagasiner i området. Fra boringerne under området ved Højballegård indvindes i dag godt to tredjedele af det drikkevand, Samn Forsyning leverer til borgerne i Horsens Kommune.

- Rent grundvand er en gave, vi skal værne om, og derfor er det vigtigt at tænke langsigtet. Med Højballe Skov sikrer vi vores vigtigste grundvandsressourcer – til glæde for både nutidens og fremtidens generationer," siger Andreas Boesen, bestyrelsesformand i Samn Forsyning.

Praktiske oplysninger

Pressen er velkommen.

Eventet er åbent for alle, og der opfordres til at tage cyklen eller arrangere samkørsel, da der er begrænset mulighed for parkering.

Dato: Søndag d. 18. maj 2025. Tidspunkt: Kl. 13:00-15:00.

Program:

13:00 – 13:15 Velkomst og taler

Naturstyrelsen v/ skovrider Søren Hald 

Horsens Kommune v/borgmester Peter Sørensen

Samn Forsyning v/bestyrelsesformand Andreas Boesen

13:15 – 15:00 Oplev den nye skov, smag på grundvand og få et lille egetræ med hjem

Sted: Ved krydset Højballevej-Vandmøllevej, øst for Egebjerg

Læs mere om projektet på: https://naturstyrelsen.dk/ny-natur/skovrejsning/hoejballe-skov

Mødested i Højballe skov. Parkering langs vejen.

Kontaktinfo:

Lise Kjær Poulsen, Skov- og Landskabsingeniør ved Horsens Kommune, telefon 40 13 28 80.

Anders Busse Nielsen, projektleder for skovrejsning ved Naturstyrelsen Søhøjlandet, telefon 51 33 06 92.

Marianne Hyltoft, projektleder ved Samn Forsyning, telefon 76 26 87 16.