Urørt skov
Draved Skov er det største sammenhængende areal med urørt skov i Danmark, og her er en enestående mulighed for at iagttage, hvordan naturen udvikler sig, når mennesket ikke blander sig særlig meget – og opleve hvordan danske skove så ud for tusinder af år siden. Draved Skov og Kongens Mose er hver cirka 250 ha store, så det sammenhængende naturområde er på 500 ha eller 5 kvadratkilometer. Mens hele Draved Skov har ligget urørt hen siden år 2000, har store områder med sumpskov, der er en ualmindelig skovnaturtype i Danmark, været fredet og taget ud af almindelig skovdrift siden 1920.
På grund af jordbundens afveksling mellem frodigt ler, muldbund, sure morlag på sand og lave klitter af flyvesand, finder man de fleste af Danmarks naturligt forekommende træarter i et naturligt fordelingsmønster. Det gælder blandt andet rødel, eg, bøg, ask, birk, asp, røn, skovabild, hassel, kristtorn, tjørn og tørst. Noget af det særlige ved Draved Skov er, at økologiske modsætninger som for eksempel bøg og rødel står side om side – bøgen, der kræver en tør bund, med rødderne øverst på klitternes morbund, og rødel, der tåler sumpen, fæstnet i den lave, våde del.
Læs mere om urørt skov
Småbladet lind
Det mest sjældne træ er småbladet lind, der ellers er stort set udryddet i de danske skove, men trives fint i Draved Skov. Den småbladede lind kan blandt andet kendes på de hjerteformede blade, og der står en småbladet lind i det område af skoven, der hedder afdeling 386. På det sted, hvor den står, mener man, at der har stået en småbladet lind i 6000 år. Lindens udfordring er, at for at den skal kunne sætte frø, skal der være over 20 grader varmt i et helt døgn. Det er der meget sjældent i Danmark, og derfor ser man som regel kun selvforyngelse af lind med adskillige års mellemrum. Til gengæld er den småbladede lind meget sejlivet, idet den kan sætte nye grene fra stødet, også kaldet stødskud eller fodpose, hvis den for eksempel vælter eller knækker i en storm.