Fremskridtet kom med toget
I DSB’s køreplan kigger man forgæves efter stationer som Fodby, Hyllinge, Sludstrup, Sandved og Flakkebjerg. På sporene i dette hjørne af Sjælland har der siden 1986 ikke kørt andet end et veterantog i ny og næ. Men engang bragte toget fremskridt og velstand til egnen mellem Slagelse, Skælskør og Næstved. Byer og fabrikker voksede op og blomstrede langs banen, som åbnede i 1892.
Læs mere om jernbanen Slagelse - Næstved - Skælskør
Øl og frugtgrød
I de følgende årtier spillede jernbanen en afgørende rolle for udviklingen i dette lidt afsides område. Før banen kom, lå der ved Dalmose kun en kro, men i årene efter blev Dalmose en af de største stationer på strækningen. I Skælskør voksede landskendte virksomheder som Skælskør Frugtplantage – dem med frugtgrøden – og Harboes Bryggeri sig store i kraft af banen.
Toget på retur
Men efter 2. Verdenskrig vendte udviklingen. Bilen vandt frem på bekostning af toget, og i 1950 kørte det sidste passagertog mellem Dalmose og Skælskør. Mellem Slagelse og Næstved overlevede passagertrafikken indtil 1971, og i 1986 kørte det sidste godstog på strækningen mellem Slagelse og Sandved. Banen blev derefter kun brugt til sporadisk kørsel med veterantog på en mindre strækning ved Skælskør. Og som lokal smutvej for fodgængere, som risikofrit kunne spadsere på skinnerne.
Masser af oplevelser
I 2007 besluttede Trafikstyrelsen, at banen endeligt skulle nedlægges, og i 2009 blev arealet overdraget til Naturstyrelsen. Sammen med Slagelse og Næstved kommuner gik man i gang med at virkeliggøre planer om at forvandle den nedlagte bane til en oplevelsesrute med masser af aktiviteter, grøn natur og frisk luft. Med en donation på 36 mill. kr. fra Nordea-Fonden og yderligere finansiering fra de to kommuner og Naturstyrelsen blev Fodsporet en realitet, og i oktober 2011 kunne de første fodgængere og cyklister bevæge sig ud på Sjællands længste natursti.
Flakkebjerg Opdragelsesanstalt

Flakkebjerg Opdragelsesanstalt blev grundlagt i 1836 for at give ”forsømte og vildledte drenge” en chance for at få en ordentlig opvækst. Hvis de ikke hurtigt makkede ret, fik de dog tørre tæsk, og det virkede i nogle tilfælde. I beretningen for 1892 skriver forstanderen om en 15-årig, at han ”fortalte væmmelige Historier og sang liderlige Viser”. Men én afstraffelse var ikke nok, så han fik én mere. ”Han har derefter opført sig upåklageligt,” bemærker forstanderen.
Flakkebjerg Opdragelsesanstalt lukkede i 1972. Bygningerne huser i dag Flakkebjerg Efterskole.
Cikorieeventyret ved Basnæs

Cikorieplanten med de blå blomster var fra begyndelsen af 1930’erne et udbredt syn på markerne mellem Tjæreby og herregården Basnæs. Cikorie har den egenskab, at den kan fremhæve smagsstofferne fra kaffebønnen. Ved ristning omdannes plantens sukker og stivelse til en substans med en kaffelignende, bitter smag. Pulveret blev brugt til at ”strække” den ægte – og langt dyrere – kaffe og i nogle tilfælde erstatte den helt. Under besættelsen var kaffeerstatning som Rich’s og Danmarks meget brugt. I dag er de to mærker forsvundet, men Richs gamle tørreri kan stadig ses fra vejen mellem Tjæreby og herregården.
Harboes Bryggeri
Harboes Bryggeri blev grundlagt af brødrene Jørgen og Adolf Harboe sammen med købmanden Jørgen Lotz. Det første bryg kom på gaden i 1883 – i trætønder, som blev kørt ud med hest og vogn. I dag er Harboes Bryggerier et af de største i Danmark, med datterselskaber i Tyskland og Estland. Bryggeriet producerer i dag øl, sodavand og forskellige læskedrikke samt maltekstrakt, som bl.a. benyttes i bagerier.