Fussingøs historie
Omkring 1555 opfører Albret Skeel en herreborg på en lille halvø i Fussing Sø, efter at hans tidligere hovedgård Gjandrupgård, som muligvis har ligget i Gjandrup omkring 5 kilometer fra Fussingø, blev afbrændt under grevefejden af Skipper Clements bondehære. Albret Skeel tilhørte en indflydelsesrig slægt. Han var en af Christian 3.'s betroede mænd og har måske støttet kongen økonomisk i hans krigsførelse. Vi ved nemlig, at kongen sidenhen skyldte ham betydelige summer og måtte give ham gårde og gods i pant, hvilket passede Albret Skeel udmærket. Han var nemlig meget interesseret i at skabe godser, hvor han kunne anvende stordriftsformer. Fussingø er nok den danske herregård, der længst er gået i arv fra slægt til slægt. Det har ikke været den samme slægt eller våben, men de var dog alle i familie med hinanden fra den første Albret Skeel til den sidste lensgreve Carl Ludwig Scheel-Plessen, der måtte afstå godset til den danske stat i 1947. De første fem generationer bar navnet Skeel. Da Fussingø i 1702 overgik til slægten Plessen ved giftemål, blev navnet videreført som Scheel von Plessen (1702-1830) og siden under Scheel-Plessen.
Omkring 1790 beordrede grev Christian Ludvig Scheel von Plessen den gamle herregård nedrevet, og i stedet blev Fussingø Slot opført i nyklassicistisk stil lidt vest for Fussing Sø cirka 1795. Meget af materialet fra den gamle borg blev genbrugt til det nye slot, der dog kun blev i én etage med en høj kælder, hvor den gamle borg havde været i tre etager plus kælder. Den nye hovedgård blev næsten udelukkende brugt til sommerresidens af såvel grev Christian Ludvig Scheel von Plessen som hans efterkommere. Greven havde i 1771, da han blev amtsmand over Københavns amt, bosat sig på Lindholm, for at være nærmere hovedstaden.
Det har været lidt af en gåde, hvorfor godsejeren valgte at nedrive den gamle herregård. Grevinde Elisabeth Stolberg, født komtesse Plessen, der levede på Fussingø 1932-44 husker at havde fået fortalt, at det nye byggeri skyldes, greven var overbevist om, at den gamle herreborg var underlagt en forbandelse, efter at han havde mistet sin unge hustru og seks børn. Han drog derfor til Italien og lod godsforvalteren finde et nyt sted til det nye slot. Historien har dog næppe rod i virkeligheden, da der ikke findes dokumentation for, at greven skulle have mistet en kone og seks børn. Optegnelser viser, at han kun fik et barn, og at såvel hans hustru som søn overlevede ham.
Den selv samme greve interesserede sig stærkt for at forbedre bøndernes kår og var derfor en af 13 ud af landbokommissionens 16 medlemmer, der gik ind for stavnsbåndets ophævelse. I 1775 gav han bønderne deres gårde i arvefæste, en form for begrænset selveje. Bønderne betalte en årlig rente til godset, og efter betaling af et ejerskiftebeløb kunne gården frit overlades til slægtninge eller andre. Hundrede år senere rejste taknemmelige bønder en obelisk i godsets prydhave som tak.
Den tyske slægt Skeel von Plessen ejede godset indtil slutningen af 2. verdenskrig, hvor ejendommen blev konfiskeret af den danske stat som en slags krigsskadeerstatning. Fussingø Slot anvendes i dag til udstillinger af kunst og kunsthåndværk. De øvrige bygninger rummer blandt andet naturskole, naturbørnehave samt domicil for Naturstyrelsen, Kronjylland.