Kongen kommer
Helnæs-stenen blev fundet på en mark ud for Østergaards Skov på Helnæs den 18. marts 1860, kun omtrent 100 skridt fra en gravhøj med et stensat gravkammer. Finderen var en landmand, der var i gang med at pløje marken. Runestenen lå så højt oppe i jorden, at skæret fra ploven stødte ind i stenen.
Stenen lå ganske vist med runerne opad, men bonden var ikke klar over, hvad det var, han var stødt ind i. Stenen var stor; et par meter i højden, en meter i bredden og 50 centimeter tyk, men den blev alligevel transportet væk fra marken. Det øverste af stenen blev brugt i et stengærde, og resten af stenen blev kløvet i tre stykker og af dem blev to stykker anvendt som ledsten eller markskel.
Men nyheden om den store sten nåede den lokale lærer på Helnæs, Carsten P. Runge, der fik travlt med at få fat i stenstykkerne, hvorefter han sendte besked til Oldsagskommisionen.
Oldsagskommissionen - eller den Den kongelige Commission til Oldsagers Opbevaring - var netop blevet nedsat for at sikre bevaringen af de vigtigste oldtidsminder og tage vare på de arkæologiske fund.
Et halvt år efter stenen var dukket op af jorden på Helnæs, var nyheden om den store runesten nået helt til landets regent, den arkæologi-interesserede kong Frederik d. 7., og nyheden førte til at Helnæs fik royalt besøg.
Den 12. september 1860 ankom Frederik d. 7 ombord på lystskonnerten ‘ Falken ’ til Assens Havn sammen med sin hustru, Grevinde Danner.
Efter et kort besøg i Assens Kirke fortsatte rejsen til Frederiksgave, godset, der i dag hedder Hagenskov.
Kongen var ikke en helt ukendt gæst på godset. Tilbage i 1841 var den daværende kronprins flyttet ind på godset, samme år som han blev udnævnt som guvernør for Fyn. Indtil han i 1848 blev konge, boede Frederik således skiftevis på Odense Slot og på Frederiksgave. Allerede på dette tidspunkt havde han selskab af Louise Rasmussen, der senere altså fik titlen Grevinde Danner.
Men denne dag i september 1860 tog det royale selskab altså den korte tur videre til Helnæs.
Historien fortæller, at kongens rejseselskab undervejs stødte ind i netop lærer Runge, der var på vej til Fyn.
Kongen gav læreren hånd, og meddelte, at han ønskede at se jættestuen, nær det sted, hvor runestenen var dukket op af jorden. Efter frokost ønskede kongen at se skolens oldtidssamling og selvfølgelig runestenen. Lærer Runge fik travlt med at gøre klar til det royale besøg, og ganske som lovet ankom kongen og hans følge på skolen. Her kunne læreren vise sin oldtidssamling, som han havde fået sat i stand ved at give alle de lokale børn en dusør på 5 øre, hver gang de afleverede en flintøkse til lærerens samling.
Kongen var imponeret, men ønskede ikke desto mindre at runestenen blev bragt til København, og sådan blev det. Her blev Helnæs-stenen sat sammen med cement, og den dag i dag befinder den sig altså på Nationalmuseet.