1. Velkommen til Juelstrup Sø

Juelstrup Sø er blevet til ved et naturgenopretningsprojekt, der tog sin begyndelse i 2004, da Naturstyrelsen Himmerland og Rebild Kommune (daværende Støvring Kommune) i fællesskab ønskede at skabe flere friluftsmuligheder for Støvrings borgere.
I de indledende undersøgelser kom parterne vidt omkring, da det ikke længere var til at se, at her engang havde været en sø. Hedesøen på godt 70 hektar var nemlig forsvundet i perioden 1910-1921 i forbindelse med tørvegravning både her og den tilstødende Buderupholm Møse. Søen havde inden da været hjemsted for et meget rigt fugleliv og mange forskellige fiskearter.
Den oprindelige sø var en grundvandsdannet sø, dvs. den havde ingen tilløb, og vandstanden var derfor afhængig af nedbørsmængden og den aktuelle grundvandsstand.
Sådan er det også i dag. For at sikre vandforsyningen fra søens oprindelige opland ledes vand syd for Hjedsbækvej og vand fra det afskårne opland øst for motorvejen ind i søen. Vandstanden varierer en del, men har en gennemsnitsdybde på ca. 1,3 meter og knap 3 meter på det dybeste sted. Den tidligere ø Tanholm (Terneholm) er med tiden genopstået i søen.
Siden 1921 blev området brugt til alt andet end natur; der var blevet anlagt motorvej, nedgravet naturgasledning, opstillet højspændingsledninger og etableret industrikvarter i søens opland.
Arbejdet med at genskabe søen var således udfordrende både i forhold til arealets aktuelle anvendelse og ejerskab. Genetablering af søen blev afsluttet i 2010. Idag bruges området flittigt af mennesker og fugle som et grønt og blåt åndehul tæt på byen.
Fra begyndelsen har særligt to arter været karakteristiske for området. Den Gråstrubede Lappedykker var en af de første fugle, der vendte tilbage til søen, og i de første år var der op til 15 par i søen. Juelstrup Sø er åbenbart et godt sted at være for lappedykkere, for det sidste par år er alle 5 arter af lappedykkere observeret i løbet af året. Blandt andet har Nordisk Lappedykker de sidste 2 år været sommergæst.
Den anden karakteristiske art for området er Lille Præstekrave. Den har nydt godt af, at der bliver gjort en indsats for at holde en del af området fri for høj græsvegetation.
Græsarealerne med enge og overdrev afgræsses med kreaturer og heste og er med deres afgræsning med til at holde græsset nede i højde så den lavvandede sø ikke vokser til i tagrør og andre høje vækster. Det gør søen til et attraktivt opholds- og ynglested for ænder, gæs og vadefugle, hvilke der er gode muligheder for at opleve fra stien rundt om søen. Der er efterhånden observeret 50 forskellige arter blandt disse - et imponerende antal, når man tænker på, at søen ligger som nærmeste nabo til motorvej E45.
Læs mere om genopretningen af Juelstrup Sø her