Margueritruten - Møn, Lolland og Falster

Foto: Tobias Markussen

Nødvendigt at stikke af

Margueritruten krydser Dronning Alexandrines Bro over Ulvsund fra Kalvehave på Sjælland til Møn. Her går ruten gennem Stege og ud til Møns altoverskyggende seværdighed; Møns Klint. Margueritruten går faktisk ikke helt til Klinten, men den afstikker må man tage. Møns Klint er et naturområde i verdensklasse. Fundamentet er skabt af alger på bunden af det hav, der for 70 millioner år siden var tropisk. Det var isen, der siden formede de stejle sider af kridt – og formningen er ikke slut endnu. Konstant er naturens kræfter i gang med at ommodellere, forfine, forværre og forandre.

En flyver i fart

Hvis man er heldig og kan få øjnene fra den smukke klint, kan man være heldig at se vandrefalken på jagt med lynhurtige 300 km i timen. Vandrefalken lever af de fugle, som den fanger i farten. I skoven på Høje Møn findes nogle af landets ældste bøgetræer og i øvrigt mellem træerne den fine blå anemone, som Kaj Munk skrev om, da han boede på Lolland. Den blå anemone lever kun i kalkholdig jord.

Er man historieinteresseret er der i Klinteskoven, som fører ud til klinten, levn tilbage fra bondestenalderen. Flere end 100 gravhøje er talt her foruden resterne af en langhøj.

Enge og strand

Fra Møns Klint løber Margueritruten sydvestover gennem den sydlige del af Møn til Bogø og derfra til Falster, hvor den fører lukt ind i naturperlen Halskov Vænge på Falsters østkyst. Her kan man om foråret se tranen, når den raster i Halskov Enge på vej nordpå til ynglepladserne. Den har fløjet en lang tur fra Sydspanien eller Nordafrika og synes, at lige netop Halskov Enge på Falster er det bedste sted for et hvil. Måske ser man grævlingen i skumringen, når den kommer ud efter føde i lysningerne. Og ved Ulslev Strand kan både gråsæl og spættet sæl finde på at komme på besøg.

Naturpark er ørneland

Nu går turen videre til Lollands sydkyst og Nysted, hvor sæler også gerne kommer forbi. Derfra til Naturpark Maribosøerne midt på Lolland. Naturpark Maribosøerne er en fællesbetegnelse for fire søer ved Maribo: Røgbølle Sø, Hejrede Sø, Nørresø og den største Søndersø, som er Danmarks mest ørige sø. Området består af store lavninger, som blev skabt, da isen fra seneste istid smeltede. Og derfor har landskabet omkring søen da også højder på helt op mod 20 meter, hvilket slet ikke er så lidt efter lollandske forhold.
For fugleinteresserede – og særligt ørneinteresserede – er Naturpark Maribosøerne en perle. Havørnene her her hele året, og fiskeørnene mellem april og september. Lidt mindre fugle er her også: blandt andet alle fire danske lappedykker-arter og taffelænder. Nakskov Fjord, farvandet ved Hyllekrog, Rødsand, Majbølle Nor og Nysted Nor er i øvrigt også gode steder at besøge på Lolland, hvis man gerne vil se ørne.

Fjord med øer

Margueritruten kører nu nordpå til nordkysten, hvorfra man kan sejle til øerne i Smålandsfarvandet; Lilleø, Fejø, Femø og Askø. Ruten ender lige nord for Nakskov i Tårs ved færgen til Langeland. Men en afstikker til Nakskov Fjord kan anbefales. Her er ti små og store øer i fjorden, der derfor kaldes Danmarks ø-rigeste fjord. Fjorden er et vigtigt vildtreservat for fugle, og når de trækker nordpå eller sydpå, kan man opleve sort sol i miniudgave.

Læs mere om Margueritruten her