Dyrene
Generelt er der mange rådyr, ræve og harer på Samsø, og det gælder også i området ved Nordby Bakker. Faktisk var det Brattingsborg Gods som i 1870’erne startede et fasaneri og udsatte rådyr, der nu danner grundstammen i Samsøs bestand. Samtidig udryddede man helt ræven på øen, men den er i 1970’erne vandret tilbage over isen, så der i dag er en pæn bestand af ræve.
Nordby Bakkers mange blomsterarter tiltrækker også mange sommerfugle: Sortåret hvidvinge, okkergul randøje, okkergul pletvinge, stor bredpande og flere arter af blåfugle og kålsommerfugle.
Takket være græsningen og køernes efterladenskaber bliver der også en unik fauna af ”møgdyr”. Nordby Bakker er det eneste kendte sted for den store, næsehornede bille månetorbist, der som den eneste billeart i Danmark laver kugler af lort akkurat som den hellige skarabæ i Ægypten. Desuden findes arter som humlerovbille og stor møggraver - begge arter er tilknyttet værdifulde overdrev.
Man behøver i øvrigt ikke at bekymre sig om hugorme, når man vandrer på Nordby Bakker. Her er hverken hugorme, muldvarpe eller mosegrise. Til gengæld kan man opleve grønbroget tudse, som har været truet på Samsø, men som igen ”fløjter” i vandhullerne. De kaldes nemlig også for fløjtetudser, fordi deres stemme er en lang, fløjtende trille. Fremgangen for grønbroget tudse skyldes, at der er gravet nye vandhuller, og at de eksisterende vandhuller er blevet oprenset.
Læs mere om grønbroget tudse i Miljøstyrelsens artsleksikon
Markfirben
Nordby Bakkers ukronede dyrekonge er markfirbenet. De åbne, sandede bakker med spredte krat og diger er det ideelle landskab for markfirben. Markfirben er ret store og kraftige. Hannerne er grønne på siderne, mens hunnerne er mere gråbrune. Det elsker græshopper, edderkopper og sommerfugle, som det åbne landskab er rigt på.
I modsætning til skovfirben lægger markfirben æg. Til det kræves områder med tynd og kort plantevækst, hvor solen rigtig kan opvarme jorden. Det er let at finde passende steder at lægge æg, så længe der er græssende dyr. Forsvinder dyrene vokser græs og urter så højt, at jorden bliver kold, og så kan æggene ikke udruges.
Markfirbenet kan smide halen, hvis det bliver angrebet af en fjende. Heldigvis vokser der en ny hale ud, men den bliver ikke så lang som den oprindelige – og ofte med et andet farvemønster. Forsøger man at fange et firben, vil det ofte bide. Biddet er dog ikke kraftigt nok til at bide hul i menneskers hud, men man bliver forskrækket, og måske er det lige det, der skal til for at få en fjende til at slippe.
Fugle
Det er smart at huske kikkerten, når man skal opleve Nordby Bakker, for det er ikke mindst de mange fugle, som er værd at lægge mærke til: Rødrygget tornskade, tornsanger, tornirisk m.fl. Langs kysten ses skarv, måge, svane, fiskehejre, edderfugl, havlit, toppet skallesluger, strandskade, rødben, stor præstekrave, havterne, fløjlsand og gravand, og øverst i klinterne yngler talrige digesvaler. På strandoverdrevene høres lærker, mens engpiber laver deres karakteristiske helikopter-flugt, hvor de stiger op og med hævede, sitrende vinger og spredt hale daler lodret nedad igen.
Smut også forbi Kragemosen, der er ynglested for rørhøg, gråstrubet lappedykker, lille lappedykker, grågås, vandriks og mange rørsangere og rørspurve. I øvrigt det eneste ynglested for skægmejser på Samsø.
Marsvin
Danmarks mest almindelige hvalart er marsvinet, og det elsker at tumle sig i det rene vand omkring Samsø. Især i stille vejr er det let at få øje på marsvinets trekantede rygfinne og sorte, tøndeformede ryg, når den boltrer sig tæt på kysten. Marsvin har ca. 4 vejrtrækninger i minuttet, og kun sjældent vil de være neddykket i mere end to minutter. Marsvin kan blive op til 180 cm lange og med en vægt på ca. 90 kg.
Læs mere om marsvin i Miljøstyrelsens artsleksikon