11. Begyndelsen til en ny livsform
Ved indgangen til det 3. årtusinde før Kr. f. tager de religiøse handlinger knyttet til forfædrekulten af. De store samlingsanlæg, kaldet Sarup-anlæg, forsvinder, ligesom byggeriet af dysser og jættestuer ophører. På Bornholm og i det øvrige Østdanmark fortsætter brugen af stengravene som benhuse for forfædrenes knogler, mens der i andre dele af landet dukker nye gravritualer og gravformer op. Ressourcerne bruges ikke længere på fremstilling af den særlige og fint dekorerede gravkeramik, der knyttede sig til de tidligere begravelsesritualer på samlingspladserne og ved de store stengrave. Det var begyndelsen til en ny livsform, der kom til at præge den sene del af stenalderen.

Sarup-anlæg ved Vasagård samt de yngre palisadehegnede anlæg.
I stedet dukker nu store palisadehegnede pladser op med de runde stolpebyggede woodhenges, som pladsen ved Rispebjerg. Første gang man stødte på formen var ved Vasagård, som derfor også har givet navn til de palisadehegnede pladser. De stolpebyggede woodhenges kendes nu fra tre steder på Bornholm – foruden ved Rispebjerg og Vasagård er de første woodhenges fundet ved Ndr. Grødbygård i 1988. Herudover er de runde stolpebyggede anlæg hidtil kun fundet ved Hunneberget i Skåne samt på en lang række lokaliteter på de britiske øer. Derimod kendes pladser omgivet af palisadehegn, foruden ved Rispebjerg og Vasagård, også fra Helgeshøj på Østsjælland og Sigersted på Vestsjælland. Tilsvarende med Sarup-anlæggene vil man formentlig også i fremtiden se “Vasagårds-anlæg” dukke frem af mulden nye steder i Sydskandinavien.

Kort med angivelse af Sarup-anlæg, woodhenges og palisadehegnede anlæg (Vasagårds-anlæg) i det østlige Danmark og Skåne.
Ved overgangen mellem tragtbægerkultur og stridsøksekultur, omkring 2700 før Kr. f., forsvinder woodhengene helt. Flere steder er der fundet palisadehegnede pladser, men nu er det uden de runde stolpebyggede anlæg. Samtidig mangler pladserne også fund og har derfor mere karakter af forsvarsanlæg. De palisadehegnede anlæg er fundet på 3 lokaliteter ved Malmø - Bunkeflostrand, Skjutbanorna og Annetorpsleden samt ved Dösjebro i Skåne. Senest er et lignende anlæg dukket frem ved Kignæsbakke v. Frederikssund.
12. Traditionernes forvandling
Forfædrekulten var den altdominerende del af bøndernes religiøse liv gennem det første årtusinde af bondestenalderens forløb. Tusindvis af store monumentale stengrave blev opført og brugt som benhuse for forfædrenes knogler.

Gravkammeret på jættestuen Lundestenen.
Samtidig med jættestuerne opførte stenalderbønderne en række store centrale samlingsanlæg med palisader og grøfter kaldet ”Sarup-anlæg” - opkaldt efter første plads af typen, der blev undersøgt. Sarup-anlæggene har haft tilknytning til forfædrekulten. Det var her de indledende begravelsesritualer fandt sted. De døde blev begravet i grøfter og efter nogen tid atter gravet op og renset, hvorefter knoglerne blev anbragt i de store stenkamre i dysser og jættestuer. På grund af den funktion har pladserne fået betegnelsen ”de døde sjæles landsbyer”. Da arkæologerne først havde fået øjnene op for den type anlæg, dukkede der mange nye Sarup-anlæg op rundt om i Danmark. Bl.a. er der ved Vasagård fundet Sarup-anlæg på begge sider af Læsåen.
I samme periode blev en særlig og fornemt dekoreret keramik fremstillet med sigte på brug i forbindelse med forfædrekulten. Både ved samlingsanlæggene og ved de store stengrave foregik der mangfoldige rituelle handlinger, som både skulle sikre forbindelsen til forfædrene og styrke de efterlevendes gruppetilhørsforhold.

Fornemt dekoreret gravkeramik fra slutningen af Tragtbægerkulturen. Det store kar i midten er fundet i jættestuen, Lundestenen og findes udstillet på Bornholms Museum.
Forfædrekulten var den altdominerende del af bøndernes religiøse liv gennem det første årtusinde af bondestenalderens forløb. Tusindvis af store monumentale stengrave blev opført og brugt som benhuse for forfædrenes knogler. Samtidig med jættestuerne opførte stenalderbønderne en række store centrale samlingsanlæg med palisader og grøfter kaldet ”Sarup-anlæg” - opkaldt efter første plads af typen, der blev undersøgt. Sarup-anlæggene har haft tilknytning til forfædrekulten. Det var her de indledende begravelsesritualer fandt sted. De døde blev begravet i grøfter og efter nogen tid atter gravet op og renset, hvorefter knoglerne blev anbragt i de store stenkamre i dysser og jættestuer. På grund af den funktion har pladserne fået betegnelsen ”de døde sjæles landsbyer”. Da arkæologerne først havde fået øjnene op for den type anlæg, dukkede der mange nye Sarup-anlæg op rundt om i Danmark. Bl.a. er der ved Vasagård fundet Sarup-anlæg på begge sider af Læsåen.
I samme periode blev en særlig og fornemt dekoreret keramik fremstillet med sigte på brug i forbindelse med forfædrekulten. Både ved samlingsanlæggene og ved de store stengrave foregik der mangfoldige rituelle handlinger, som både skulle sikre forbindelsen til forfædrene og styrke de efterlevendes gruppetilhørsforhold.