11. Vindekilde, Kikud, Gabelav og Grimsdal

De flotte navne dækker over et gammelt overdrev på den sydlige del af Røsnæs. Det er stejlt og sumpet flere steder, og kvæget har trampet et net af smalle stier mellem de krogede vedbendbegroede hvidtjørne. Overdrevet har nogle af de flotteste vindformede krat i Danmark og byder desuden på blomster, insekter, markfirben, snoge, hugorme og salamandre. Alt sammen lige til at gå på opdagelse i på alle tider af året. Men pluk ikke blomsterne, selvom de frister. Flere af dem er sårbare, og allerede i 1924 blev områderne fredet.
Evighedstræ

I Vindekilde står en bemærkelsesværdig flerstammet bøg, som er lav og knudret og kun rager ganske lidt op over det omgivende krat. Fra en sokkel af rødder, der til dels er blottet pga. jorderosion, skyder træets hele 10 stammer i vejret. Træet er så særligt, at det i 2016 af Danmarks Naturfredningsforening blev udnævnt som Evighedstræ. Det vil sige, at Naturstyrelsen passer på træet, så længe det lever, og lader det blive liggende, når det engang dør.
Flerstammede bøgetræer er dog ikke i sig selv sjældne. De mange stammer kan skyldes, at træet tidligt er blevet stævnet, dvs. skåret over ved roden, enten af mennesker eller af dyr, så det har skudt flere stammer, eller sjældnere, at det pga. lokalitetens hårde vindvilkår har skudt jordskud. Endelig kan det skyldes, at det slet ikke er ét træ, men er skudt frem fra en samling af bog, som en mus har samlet som forråd og aldrig fået spist, og resultatet er så blevet en flerstammet bøg.
En særlig skrøne knytter sig til træet i Vindekilde. Nemlig at træet muligvis er Røsnæs’ ældste træ, og sagnet fortæller, at det var det eneste træ på Røsnæs, der overlevede kong Valdemar Sejrs forbandelse i 1231 efter at hans søn blev dræbt ved et vådeskud!