6. Fuglsang bro
Strofen ”En rislen i bækken, en hvislen i hækken” fra Otto Francker og Sejr Volmer-Sørensens ”Dansevisen”, der blev fremført af Grethe og Jørgen Ingmann ved European Song Contest i 1963, kunne være skrevet om Fuglsang Bro. Her slynger Lilleåen sig klukkende gennem ådalen, mens vinden nænsomt ryster bladene på egekrattet.
Det krogede egekrat er fredet og har status som urørt skov. Det er rester af den naturskov, som man formoder, har dækket store dele af Vestjylland tilbagei tiden. Brændehugst og græssende kvæg har påvirket træerne, så krattet i dag minder om en rigtig troldeskov med krogede og flerstammede træer.
Ved Fuglsang Bro er opstillet borde og bænke.
Du må gerne fiske i Lilleåen, hvis du køber et fiskekort (dagkort).
7. Studefolden
Studefolden er en gammel dyrefold, der frem til 1800-tallet blev brugt af studedriverne og fårehyrderne som overnatningssted for deres dyr. Den ringformede vold, der er lavet af lyngtørv, havde lodrette sider, som var dobbelt så høje, da den blev brugt. Øverst på diget var der nedstukket grene, så dyrene ikke slap ud. Man kan forestille sig fåredrengen ensomt ligge og sove på jorden uden for dyrefolden, mens ulven tudede i det fjerne. Du vil passere Studefolden på vandreruten ’Gosmerturen’.
8. Stråsøgård
Stråsøgård er en tidligere hedebondegård, som har lagt navn til hele Stråsø Plantage. Ved gården ligger to små huse, der helt op til slutningen af 1950’erne var en skole for egnens børn med tilhørende lærerbolig. Alle husene er i dag ejet af staten og lejet ud til privat brug.
9. Gosmerbro
Lilleåen slynger sig gennem Stråsø Plantage, og Gosmerbro er et dejligt sted, hvor du kan iagttage vandets legen med vandplanterne og nyde strømmens klukken. Omkring åen spreder et stort engareal sig – mod vest kan du se huset Gosmer, der er udlejet til private. På østsiden af Gosmerbro er en parkeringsplads med bænke til fri afbenyttelse. Vil du bruge vandreruten ’Gosmerturen’, er parkeringspladsen et godt udgangspunkt.
10. Nørre Vosborg
Nord for Stråsø Plantage ved Vemb ligger herregården Nørre Vosborg, der tidligere ejede en stor del af områderne i og omkring plantagen. Fra 2004 til 2008 gennemgik herregården en omfattende restaurering, så den i dag fremstår som et kulturelt samlingssted med hotel, restaurant og kursusfaciliteter. Tilbage i tiden har Nørre Vosborg været et prægtigt herresæde med skiftende ejere.
Oprindelig lå herregården ved Storåens udmunding i Nissum Fjord, men i 1532 skyllede en kæmpe stormflod ind over gården, så den sank i jorden.
Det fik i midten af 1500-tallet den daværende ejer, den katolske biskop fra Odense, Knud Gyldenstjerne, til at genopbygge Nørre Vosborg på dens nuværende placering. I sommeren 1859 besøgte den allerede dengang landskendte digter, H.C. Andersen, Nørre Vosborg, mens han var i området under sin ”store Jyllandsrejse”. Den daværende godsejer, A.E.M. Tang, havde inviteret Andersen på besøg, og opholdet formede sig som en stor hyldest til digteren. Prominente gæster blev inviteret, og der blev holdt store fester. Under sit ophold skrev H.C. Andersen digte, lavede papirklip, tog på udflugter i omegnen. Blandt andet så han Vesterhavet – noget, han brændende havde ønsket sig. Derudover besøgte digteren oldtidshøjen Lærkehøj i det nuværende Stråsø Plantage. Her spiste Andersen og hans følge blåbær og udbragte en skål for digterens hjemstavn, Fyn.
Læs mere om Nørre Vosborg på nrvosborg.dk
11. Holstebro
10 km nordøst for Stråsø Plantage ligger kulturbyen Holstebro. Byen er fire gange i træk blevet kåret som Danmarks Flotteste Handelsby – blandt andet fordi kunsten og kulturen blomstrer overalt. Oplev byens smukke gågade, hvor kunstneren Bjørn Nørgaard har stået for gågadens belægning. Se Hotel Schaumburg, som er et klassisk, dansk købstadshotel. Besøg Holstebro Kunstmuseum med dansk og international kunst og kunsthåndværk. Nyd den afslappede og hyggelige stemning i Holstebro by med de mange shopping-muligheder og flere hundrede specialbutikker.
Læs mere Holstebro Kunstmuseum på holsterbrokunstmuseum.dk
12. Herning
De seneste år har Herning markeret sig kraftigt på verdenskortet. Byen har i multihallen Boxen holdt koncerter med alle fra Bruce Springsteen til Justin Bieber, og i 2012 lykkedes det at få cykelløbet Giro d’Italia til at afholde de første etaper på den jyske hede. I Herning finder du alt fra et livligt handelsliv til kulturtilbud som Museum Midtjylland og Superligafodbold.
Læs mere om Herning på visitherning.dk
Læs mere Museum Midtjylland på museummidtjylland.dk
Læs mere om Superligafodbold på fcm.dk
13. Ringkøbing
Små 30 kilometer sydvest for Stråsø Plantage ligger den gamle købstad Ringkøbing med sine charmerende stræder. Byen stammer fra 1400-tallet, og den er kåret til Europas lykkeligste by.
Ringkøbing kaldes ofte for "Vestjyllands lille hovedstad". Her er både liv på havnen og på Torvet, hvor der ofte er musik om lørdagen. De brolagte gader, gamle byhuse og købmandsgårde, torvehandel og udendørs servering er nogle af de ting, man kan opleve i byen.
Ringkøbing Lystbådehavn bliver i dag mest brugt af lystsejlere og fjordfiskere. På den moderniserede havnefront ligger de gamle huse side om side med moderne bygninger og byens rådhus. En af de gamle toldboder i den nordlige ende af havneområdet er bevaret.
Læs mere om Ringkøbing på hvidesande.dk