Aktiviteter i Svanemosen, Hoppes og Fovlset Skov

Vandreruter

Svanemosen har to afmærkede vandreruter på i alt ca. 3 km. Især anbefales rød rute (2 km), der er en rundtur på selve højmosen og giver et spændende indtryk af højmosens planter og dyr, samt tørvehullerne – som nu er søer. Gul rute (ca. 1 km) går delvis gennem det område, der er ryddet for træer og buske for at genskabe højmosen. Her møder du flittige geder, som arbejder på at holde de nye træer nede, og dermed hjælpe højmosen med at blive reetableret.

Længst østpå fortsætter rød rute ind i Hoppes Skov, hvor man også kan tage en rundtur på ca. 3 km. Denne vandretur giver et indtryk af den nyplantede skov, som er et led i Danmarks planer om at fordoble skovarealet.

Fovslet Skov har ikke markerede vandreruter, men generelt er det smukkest at vandre i den østlige del skoven – i skovbrynene ud til agerlandet. Der er ikke en samlet sti, men fra p-pladsen i den sydlige ende af Nørreskovsvej, kan man følge en sti langs skovbrynet ind mod Svanemosen.

I den nordligste del af skoven langs Hjarupvej og Storevej er markeret en gåtur til Hjarup med fokus på kulturelle spor i landskabet. Rundturen er på 6 km, og den er markeret med gule trekanter på pæle.  

Læs mere om sporet ved Hjarup Øst på www.spor.dk

Cykelruter

Der er ikke afmærkede cykelruter gennem området, men Fovslet Skovs skovveje er velegnede for cyklister, og biler har ikke adgang.

Der må kun cykles på skovveje, ikke i skovbunden eller op og ned ad skrænter.

Den regionale cykelrute 64 langs Kongeådalen går gennem den nordligste del af Fovslet Skov.

Mountainbike

Der er ikke MTB-stier. Det er dog tilladt at cykle på skovvejene, men de er uden stigninger og udfordringer.

 

Læs mere om reglerne for MTB 

Rideruter

Der er ikke afmærkede rideruter, men de store skovveje i Fovslet Skov er velegnede til rideture. Til gengæld er det ikke tilladt at ride på de fleste skovstier.

Læs mere om regler for ridning i skoven

Når hunden er med

Svanemosen, Fovslet Skov og Hoppes Skov har ikke hundeskove. Hunde skal altid være i snor.

 

Læs mere om reglerne for hunde i naturen

Picnic og bålpladser

Der er flere gode steder at åbne madkurven og termokanden.

Tørvegravssøen har borde og bænke.

Fugletårnet har oppe i tårnet borde og bænke, og taget sikrer tørvejr, samtidig med at man kan se ud over Svanemosen.

De fem skovholme har bålhus med shelter.

Hoppes Skov har et picnic-område med borde og bænke.

P-pladsen ved Fovslet Skovvej har en primitiv lejrplads, hvor der er grillrist, borde og bænke. Det er tilladt at samle nedfaldne grene til bålet.

Læs mere om brug af bålpladser

Værsgo at plukke bær og svampe

Svanemosen har mange tranebær og revling, men vær opmærksom på, hvor du træder på den gyngende moseflade. I Fovslet Skov er der brombær. Du må gerne plukke til eget forbrug.

Fovslet Skov giver også grobund for talrige spisesvampe i skovbunden. Det gælder fx østershatte, judasører og Karl Johan.

 

 

Læs mere om svampejagt 

Læs mere på svampeatlas.dk

Geocaching

Geocaching er en slags orienteringsløb for hele familien, hvor I selv bestemmer tempoet. Sporten består i, at man skal finde en cache (skat) gemt i naturen eller på et interessant sted. Skattejagten foregår ved hjælp af GPS. Ofte bliver man også klogere på områdets historie, dyreliv m.v.

Der er også gemt ”skatte” i Fovslet Skov og Svanemosen.

Læs mere på geocaching.com

Geocaching er blevet så populær, at Naturstyrelsen har måttet lave særlige regler for placering af "skatte" i statsskovene.

Læs mere om reglerne for geocaching

Overnatning

I hele Fovslet Skov er der ”fri teltning”. Her gælder 1-2-3-reglen: 1 nat på samme sted, maks. 2 telte og maks. 3-mands telte. Teltene skal være uden for synsvidde fra beboelser og biveje.

Læs mere om reglerne for fri teltning

Ved p-pladsen ved Fovslet Skovvej er der desuden en primitiv teltplads med lidt græs, grillrist, borde og bænke.

Ved Svanemosen er der et stort bålhus med shelters ved De fem skovholme (4 på kortet). Der er plads til ca. 20 personer og kan reserveres på book.naturstyrelsen.dk. Vis hensyn til andre gæster.

Book en aktivitet

Svanemosen, Hoppes Skov og Fovslet Skov er åben for arrangementer og aktiviteter. Men hvis aktiviteterne påvirker andre mennesker i naturen eller dyr og planter, er det nødvendigt at søge tilladelse under Book en aktivitet mindst 14 dage før arrangementet.

Se hvilke aktiviteter der kræver tilladelse

 

Book Fovslet Skov på udinaturen.dk

Book Svanemosen på udinaturen.dk

 

Book Hoppes Skov på udinaturen.dk

 


Læs mere om Svanemosen, Hoppes og Fovslet Skov

Kort med seværdigheder Aktiviteter Dyr og planter Historie Praktisk