Ulkerup Skov
1. Ulkerup Landsby
Landsbyen Ulkerup stammer fra 1300-tallet. Det var en typisk skovlandsby, hvor bønderne lod deres kreaturer græsse i skoven og på det fælles overdrev.
Bønderne var fæstebønder under kongen. De betalte typisk fæste i smør, og det var et hårdt liv at være fæstebonde i Ulkerup. Alligevel klarede landsbyen sig, lige indtil kvægpesten kom til Danmark i midten af 1700-tallet. Ulkerup blev ramt, og det begyndte at gå ned ad bakke. Gælden til kongen voksede, og bygningerne faldt sammen.
Markerne var for små og for dårlige til, at bønderne kunne leve af kornavl. Samtidig vandt nye tanker om mere effektiv skovdrift frem. Det betød, at bondens dyr skulle ud af skoven, og det førte i 1782 til, at Ulkerup landsby blev nedlagt. Bønderne fik erstatning samt lov til at hugge tømmer til nye huse. De fleste blev husmænd og flyttede til det, der i dag hedder Strandhusene.
I stedet blev landsbyen forvandlet til skov og var længe forsvundet, men da en voldsom storm i 1981 væltede mange træer netop i det område, opdagede man rester af fundamenter fra de gamle gårde.
Man besluttede at frilægge det fire hektar store område og bevare det som et minde om en af de mange skovlandsbyer, der har været i de danske skove. I dag græsser køerne omkring det gamle gadekær, og der er plantet enkeltstående egetræer for at vise, hvordan det har set ud i 1781, inden landsbyen blev forladt.
Inde på området kan du i et udstillingshus bl.a. se en miniature af landsbyen, som den har set ud. Du kan se en model af Niels Jenssøns Gård. Og du kan få et indtryk af, hvordan livet i Ulkerup har været. Hvis du går rundt på området, kan du tydeligt se fundamenterne. Du kan også se dørtrinnet og ”gå ind” i de gamle gårde.