8. Nyord By

Nyord By med fiskerhusene og den lille havn rummer et stykke levende kystkultur af den slags, Danmark en gang var så rig på.
Nyord er kendt som ”lodsernes ø”. Allerede i vikingetiden førte ruterne fra Gotland til Hedeby i Slesvig forbi Nyord. I det smalle Ulvshale Løb mellem Nyord og Ulvshale er vandet mange steder kun 50 cm dybt lige ved siden af sejlrenden, så en stedkendt lods var absolut nødvendig. Fra 1700 til 1879 var lodseri det vigtigste erhverv for øens indbyggere. Lodseriet var både en ret og en pligt og var knyttet til de enkelte gårde og huse. Blev de solgt, måtte køberen stille med en reservelods. Lodspligten gav gode penge, men var også risikabel. Lodserne hæftede personligt for både skib og last, hvis noget gik galt.
I 1879 blev lodserne statsansat. Fra denne periode stammer lodshusene i byens vestlige del og lodsudkigget "Møllestangen", hvor der i dag er et lille museum, som fortæller om lodseriet på Nyord. Lodseriet blev nedlagt i 1966.
Læs mere om lodseriet på kulturarv.dk
Nyord By er en af de bedst bevarede danske landsbyer fra tiden før udskiftningen i slutningen af 1700-tallet. Her ligger gårdene stadig inde i byen, i en halvcirkel. Landsbypræget går igen i de smalle gader, hvor der engang var hele fem købmandsforretninger foruden gæstgiveri og provianthandel. Kirken er fra 1846 og tegnet af arkitekt C. Glahn som en kopi af Frederiksberg Kirke. Lige som kirken i hovedstaden har Nyord Kirke en ottekantet grundplan og består af ét stort kirkerum.
Ved havnen ligger den gamle postbåd ”Røret”, som i 1902-67 var Nyords livsnerve til omverdenen. Da Nyordbroen til Møn åbnede i 1968, blev båden solgt og bygget om til lystfartøj. I 2008 sank den i Christianshavns Kanal, men med hjælp af en flok ildsjæle fra Nyord og Møn blev den bjærget og sat i stand. Den gamle postbåd benyttes i dag til udflugter og andre arrangementer.
Læs mere om Nyord:
Wiki Møn
nyord.info
Hent folder om Nyord