Klima-lavbundsprojekt Korup Å

Naturstyrelsen Himmerland vil i perioden 2024-2025 gennemføre en forundersøgelse i et udvalgt og afgrænset område i Syddjurs Kommune. I undersøgelsesområdet vil man undersøge for et muligt klima-lavbundsprojekt i området ved Korup Å vest for Kolind. Det væsentligste kriterium for udvælgelsen har været jordens indhold af organisk stof og dermed mulig tilbageholdelse af klimagasser.

Korup Å februar 2024

Undersøgelsesområdet

Undersøgelsesområdet er beliggende i området vest for Kolind. Undersøgelsesområdet udgøres af en gammel fjordarm med afløb gennem Ryom Å til Kolindsund og videre til Kattegat via Grenåen. De stejle skrænter på nordvestsiden bevirker, at projektet afgrænses naturligt, mens området på sydsiden afgrænses af Korup Å. På de øvrige sider af undersøgelsesområdet afgrænses projektet af grøfter. Undersøgelsesområdet er beliggende i et privat pumpelag.

 

Forundersøgelsesområdet, der berører 4 lodsejere, omfatter 40,1 ha og vurderes at indeholde betydelige mængder tørvejord.

 

Undersøgelsesområdet afvandes med dræn, grøfter og en pumpe. Centralt i området løber det regulerede vandløb Korup Å.

 

Formål

Formålet med klima-lavbundsprojekter er at mindske landbrugets tab af klimagasser til atmosfæren. Det sker ved at tage kulstofrige lavbundsjorder ud af landbrugsmæssig drift og genskabe en naturlig grundvandsstand i området. Når jordbearbejdningen ophører og dræn og grøfter afbrydes, bliver jordbunden vådere, hvorved nedbrydningen af jordens kulstof og udledningen af klimagasser mindskes.

Den beregnede klimamæssige effekt er af projektet er en årlig tilbageholdelse på 410 ton CO2 ækvivalenter/ha.

Ekstensiveringen af landbrugsdriften og genskabelse af naturlige hydrologiske forhold vil samtidig forbedre naturforholdene i projektområdet.

Det vurderes i den foreløbige screening af området, at projektet ikke vil påvirke de eksisterende naturarealer negativt. Tværtimod vil naturen i området bliver mere sammenhængende og ådalen vil blive genskabt mere varieret og dynamisk, fordi hydrologien bliver mere naturlig og landbrugsarealerne tages ud af drift.

Mulige projekttiltag

Projekttiltagene forventes at være standsning af pumpe, sløjfning af dræn og grøfter for at vådgøre projektområdet. Forundersøgelsen klarlægger de nærmere tiltag.

Etableringen af klima-lavbundsprojektet vil bero på frivillighed fra de deltagende lodsejeres side.

Det røde polygon angiver undersøgelsesområdet.

Fakta

Projekttype: Klima-lavbundsprojekt
Periode: 2024-2025
Projektareal: 40,1 ha
Økonomi: Budget 550.000 kr. til forundersøgelse

Projektforløb

Dronefoto.

Kort over undersøgelsesområde

Kontakt

Marc Hammer Holck
Projektleder, Fuldmægtig
Naturstyrelsen Trekantsområdet
mail: Mhhol@nst.dk
tlf.: +45 21 66 25 28

Nyheder om klima-lavbundsprojekter